Linkovi

Preminuo predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli


Arhiv - Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, 15. decembra 2021.
Arhiv - Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli, 15. decembra 2021.

Predsjednik Evropskog parlamenta David Sassoli preminuo je u utorak u bolnici u Italiji gdje je primljen 26. decembra, saopštili su njegov portparol i kancelarija.

Sassoli, 65, preminuo je u 1.15 časova, objavio je na Twitteru njegov portparol Roberto Cuillo.

Sassoli, italijanski socijalista i bivši novinar iz Firence, hospitalizovan je prošlog mjeseca zbog "ozbiljne komplikacije" u vezi sa njegovim imunološkim sistemom, saopštila je njegova kancelarija u ponedjeljak.

Bio je predsjednik parlamenta od 705 mjesta od 2019.

U svom inauguracionom govoru, Saasoli je pozvao Evropljane da se suprotstave "virusu" ekstremnog nacionalizma i pozvao na reformu pravila EU o migracijama i političkom azilu.

Njegov mandat u pretežno ceremonijalnoj ulozi trebalo je da istekne ovog mjeseca. Zbog bolesti, posljednjih nedelja nije mogao da predsjedava parlamentom u Strazburu i propustio je godišnje događaje Evropske komisije o stanju sindikata u septembru.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG