Linkovi

Preminuo pacijent koji je primio transplantaciju genetički modifikovanog srca svinje


Arhiv -David Bennett i njegov sin u bolnici 12. januara 2022.
Arhiv -David Bennett i njegov sin u bolnici 12. januara 2022.

David Bennett, 57, koji je u januaru dobio transplantaciju svinjskog srce, preminuo je dva mjeseca nakon operacije.

Još nije jasno što je tačno uzrokovalo Bennettovu smrt, prema medicinskom centru Univerziteta Maryland, gdje je primio transplantaciju 7. januara i od tada je ležao u bolnici. Posljednjih dana počeo mu se pogoršavati, a bolnica je objavila njegovu smrt u srijedu.

Bennett je bio prvi pacijent koji je primio životinjski organ genetički modifikovan tako da se spriječi odbacivanje kod ljudi.

Znao za rizike vezane uz operaciju, priznajući prije zahvata da su ove vrste operacija, poznate i kao ksenotransplantacije, još uvijek nepoznato područje.

Ljekari na Medicinskom centru Univerziteta u Marylandu dobili su posebnu dozvolu američkog medicinskog regulatora za provedbu postupka, na temelju toga da bi Bennett - koji nije imao pravo na transplantaciju čovjeka - inače umro.

Bennet nije imao pravo na transplantaciju ljudskog srca jer se nije pridržavao ranijih liječničkih preporuka. Studije su pokazale da pacijenti koji ne slijede liječničke naredbe ne prolaze dobro s transplantacijom organa i samo je vrlo ograničen broj ljudskih srca dostupan za transplantaciju.

U trenutku njegove smrti nije utvrđen očiti uzrok ovog događaja, rekla je glasnogovornica bolnice Deborah Kotz. Medicinski stručnjaci uključeni u ovaj slučaj planiraju provesti temeljitu recenziju njegove smrti i objaviti rezultate u recenziranom časopisu.

  • 16x9 Image

    Jelena Kalinić

    Biolog, dopisnik Glasa Amerike za nauku, i dobitnica EurekaAlert (AAAS) Felowship 2020. za naučne novinare. Vodi blog Quantum of Science od 2015.

XS
SM
MD
LG