Linkovi

Preminuo novinar Kemal Kurspahić


Kemal Kurspahić
Kemal Kurspahić

Poznati bosanskohercegovački novinar i ratni urednik lista Oslobođenje Kemal Kurspahić preminuo je od posledica moždanog udara, potvrdila je njegova porodica, prenosi portal Media.ba.

Kurpahić je bio glavni urednik lista Oslobođenje od 1988. do 1994. godine.

Tokom rata u Bosni i Hercegovini (BiH) za svakodnevno izlaženje lista iz atomskog skloništa na prvoj liniji odbrane Sarajeva i propagiranja verske i nacionalne tolerancije Oslobođenje dobija prestižna svetska priznanja poput List godine u svetu 1992. (BBC i Grenada TV u Velikoj Britaniji) i Saharovljevu Nagradu za ljudska prava Evropskog parlamenta.

Bio je proglašen za urednika godine u svetu 1993. (World Press Review – New York), nagrade za hrabrost u novinarstvu 1992. (International Women’s Media Foundation – Washington, DC), Heroj borbe za slobodu štampe 2000. (International Press Institute – Vienna, Austria).

Kemal Kurspahić je bio i višegodišnji kolumnista Radija Slobodna Evropa. Pisao je kolumne o BiH.

Predavao je na vodećim američkim univerzitetima.

U Sjedinjenim Američkim Državama je objavio memoarsku knjigu “As Long As Sarajevo Exists/Sve dok Sarajevo postoji” i “Prime Time Crime: Balkan Media in War and Peace”.

Ova knjiga je objavljena i u Sarajevu i Beogradu pod naslovom “Zločin u 19:30 – Balkanski mediji u ratu i miru”.

U Sarajevu su štampane još dve njegove knjige, “Bijela kuća” i “Pisma iz rata”.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG