Linkovi

Preminuo Nebojša Glogovac, jedan od najpoznatijih srpskih glumaca


Nebojša Glogovac (desno), uz glumicu Anu Sofrenović i nedavno preminulog glumca Ljubišu Samardžića (lijevo) tokom promocije filma "Nebeska udica" na filmskom festivalu u Berlinu, 2000. godine.
Nebojša Glogovac (desno), uz glumicu Anu Sofrenović i nedavno preminulog glumca Ljubišu Samardžića (lijevo) tokom promocije filma "Nebeska udica" na filmskom festivalu u Berlinu, 2000. godine.

Glumac Nebojša Glogovac, star 48 godina, preminuo je u noći između četvrtka i petka, prenose mediji.

Glogovac je, prema pisanju medija, preminuo na odeljenju za pulmologiju Kliničkog centra Srbije u Beogradu, gdje je zbog pogoršanog zdravstvenog stanja primljen dva dana ranije.

Prije samo 10 dana Glogovac je bio hitno primljen u Institut za onkologiju. Javnost u Srbiji tada je saznala da je poznati glumac teško bolestan, a društvene mreže preplavile su poruke podrške i želje za ozdravljenje.

Nebojša Glogovac je rođen 30. augusta, 1969. u Trebinju, u BiH, u porodici sveštenika Milovana i Milene Glogovac. Sa porodicom se kao dječak od sedam godina preselio u Pančevo, pokraj Beograda.

Nakon dvije godine studija na Filozofskom fakultetu u Beogradu prebacio se na glumu na beogradskom Fakultetu drarmskih umjetnosti, u klasi profesora Vladimira Jevtovića. Sa njim su studirali glumci Nataša Ninković, Vojin Ćetković i Sergej Trifunović.

Glumačku TV karijeru započeo je malom ulogom školskog druga Slobodana Popadića u tada vrlo popularnoj seriji "Bolji život" (1987). Proslavio se ulogom u seriji "Porodično blago".

Poznate su mu bile uloge u filmovima "Do koske", "Bure baruta", "Munje", "Kad porastem postaću kengur", "Nebeska udica", "Klopka" i mnogim drugim.

Igrao je i vođu ravnogorskog pokreta u Srbiji u Drugom svjetskom ratu, Dražu Mihailovića u kontroverznoj seriji "Ravna Gora". Mihailovića je igrao i u filmu "Za kralja i otadžbinu".

Jednu od posljednjih filmskih uloga, Glogovac je dao u filmu Rajka Grlića, "Ustav Republike Hrvatske" u kojem je igrao hrvatskog proustaškog desničara koji pod očevim uticajem mrzi Srbe, a uz to je homoseksualac i odjeva se u žensku odeću.

Pozorišna publika pamti ga po ulogama u predstavama "Hadersfild", "Sumnjivo lice", "Metamorfoze", "Lutalica" i drugom.

Smrt Nebojše Glogovca glavna je vijest u medijima u Srbiji i na naslovnim stranama medija u regionu. Kolege, javne ličnosti i građani opraštaju se od glumca brojnim porukama na društvenim mrežama.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG