Linkovi

Preminuo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije


Arhiva - Mitropolit Amfilohije Radović, među vjernicima, baca drveni krst u rijeku Ribnicu tokom proslave Bogojavljanja, u Podgorici, 19. januara 2013. (Rojters)
Arhiva - Mitropolit Amfilohije Radović, među vjernicima, baca drveni krst u rijeku Ribnicu tokom proslave Bogojavljanja, u Podgorici, 19. januara 2013. (Rojters)

Mitropolija crnogorsko primorska SPC saopštila je u petak da je 82-godišnji mitropolit Amfilohije preminuo od posljedica upale pluća izazvane koronavirusom, nakon što mu je juče stanje pogoršano a jutros saopšteno da je priključen na respirator.

“U petak 30. oktobra 2020. godine u 8:20 časova, u Kliničko Bolničkom Centru Crne Gore, posle primanja Svete Tajne Pričešća, upokojio se u Gospodu Visokopreosvećeni Arhiepiskop Cetinjski Mitropolit Crnogorsko-Primorski i Egzarh svetoga trona Pećkoga g. Amfilohije. O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom visokopreosvećenog Mitropolita javnost će biti uskoro obaviještena. Vječan spomen i Carstvo Nebesko", saopšteno je iz Mitropolije.

Prethodno su ljekari u Podgorici jutros saopštili da se zdravstveno stanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfiohija naglo pogoršalo i da je priključen na respirator, prenio je sajt Mitropolije crnogorsko-primorske.

"Zdravstveno stanje mitropolita naglo se pogoršalo zbog razvijanja pneumomediastinuma kao posljedice obostrane difuzne upale pluća uzrokovane koronavirusom, na koji je mitropolit negativan već deset dana, kao i posledicom dugotrajne oksigene terapije", rekla je jutros Jelena Borovinić Bojović, načelnica Pulmološke klinike Kliničkog centra Crne Gore.

Ona je navela da je "nakon urađenog skenera pluća i plućnih arterija i napredovanja respiratorne insuficiencije, Mitropolit je intubiran i postavljen na mod invazivne ventilacije na kojem se nalazi i u ovom trenutku".

Mitropolit SPC Amfilohije prije tri nedjelje je hospitalizovan zbog upale pluća uzrokovane infekcijom koronavirusom.

Mandatar za sastav nove crnogorske vlade Zdravko Krivokapić saopštio je da se moli za mitropolita crnogorsko-primorskog, koji je predvodio višemjesečne protestne litije protiv spornog Zakona o slobodi vjeroispovijesti koji SPC smatra diskriminatorskim.

“On nas nije ostavio ni u jednoj borbi, ni mi njega ne smijemo da ostavimo u ovoj", napisao je Krivokapić na Tviteru, dok je predsjednik Skupštine Aleksa Bečić izrazio nadu da će se zdravstveno stanje mitropolita Amfilohija ubrzo stabilizovati.

Amfilohije je za crnogorskog mitropolita ustoličen 1990. na Cetinju, a tokom devedesetih podržavao je ratne pohode srpskih snaga u Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Kosovu, često kritikujući zapadne vlade i vrijednosti.

Istovremeno, oštro se protivio ideji o crnogorskoj nezavisnosti i članstvu Crne Gore u NATO, a mnogi analitičari njegovom uticaju pripisuju najveće zasluge za pobjedu opozicije na izborima na kojima je nakon 30 godina došlo do mirne promjene vlasti.

Prilikom jedne od protestnih litija, kojima su prisustvovale hiljade ljudi, rekao je da je “dobro da naučnici nadji vakcinu protiv koronavirusa, kao i da je "najbolja vakcina protiv svih virusa božja sila Hristova".

XS
SM
MD
LG