Linkovi

Preminuo legendarni grčki kompozitor Vangelis


Arhiv - Kompozitor Vangelis na konferenciji za novinare u Atini 27. juna 2001.
Arhiv - Kompozitor Vangelis na konferenciji za novinare u Atini 27. juna 2001.

Vangelis, grčki kompozitor elektronske muzike Vangelis, koji je napisao nezaboravnu muziku za film "Vatrene kočije", za koju je nagrađen Oscarom, kao i muziku za desetine drugih filmova, dokumentarnih ostvarenja i TV serija. Imao je 79 godina.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis i drugi vladini zvaničnici izrazili su saučešće porodici kompozitora. Grčki mediji prenose da je Vangelis - čije je pravo ime Evangelos Odiseas Papatanasiu - preminuo u utorak uveče u jednoj francuskoj bolnici.

"Vangelis Papatanasiu više nije među nama", napisao je na Twitteru Micotakis, koji ga je nazvao "pionirom elektronskog zvuka", čija je smrt "tužna vijest za cijeli svijet."

Špica za "Vatrene kočije", kada muzika prati usporeni snimak mladih trkača na jednoj plaži u Škotskoj, jedna je od najprepoznatljivijih muzičkih tema u historiji filma, i dio pop kulture.

Britanski film iz 1981. je proslavio Vangelisa, ali je svoje prve uspjehe ostvario sa svojim prvim grčkim pop bendom 1960-ih. Vremenom se pretvorio u kvazi klasični orkestar koji se sastojao od jednog čovjeka, koristeći elektronsku opremu.

Vangelis je često citirao grčke filozofe a ulogu umjetnika vidio kao provodnik osnovne kosmičke sile. Fasciniralo ga je istraživanje svemira i pisanje muzike za nebeska tijela, ali ga nikada nije interesovala slava.

Pa ipak, jedna mikro-planeta koja se okreće negdje između Marsa i Jupitera - Vangelis 6354 - zauvijek će nositi njegovo ime.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG