Linkovi

Preminuo Harry Reid, bivši lider senatskih demokrata


Bivši vođa senatske većine Harry Reid drži predavanje na Univerzitetu Nevade, 3. aprila 2018.
Bivši vođa senatske većine Harry Reid drži predavanje na Univerzitetu Nevade, 3. aprila 2018.

Harry Reid, borbeni sin rudara iz Nevade, koji se uzdigao iz siromaštva i postao lider demokratske većine u Senatu, i stekao reputaciju odlučnog stranačkog borca u eri političke blokade u Washingtonu, preminuo je u 83. godini, saopštio je demokratski senator Chuck Schumer u utorak.

Reid, koji se u mladosti amaterski bavio boksom, predstavljao je državu Nevadu kao demokrata u oba doma Kongresa, više od tri decenije. Uzrok smrti nije odmah saopšten. Reid je u maju 2018. operisan od raka pankreasa.

Kao lider većine u Senatu, Reid je bio jedan od glavnih saradnika demokratskog predsjednika Baracka Obame. Uprkos žestokom protivljenju republikanaca, Reid je 2010. pomogao da se usvoji predsjednikov zakon o pristupačnoj zdravstvenoj zaštiti, poznat kao "Obamacare".

Odlučio je da se ne kandiduje za reizbor 2016, godinu dana pošto je, vježbajući kod kuće, imao nezgodu i polomio rebra i kosti lica, i povrijedio oko.

Reid je postao vođa senatske većine 2007, kada su demokrate osvojile kontrolu nad Senatom. Iako je bio umjereni političar koji je imao drugačija gledišta od većine stranačkih kolega po pitanju abortusa, zaštite životne sredine i kontrole oružja, Reid se redovno sukobljavao sa republikancima i stalno imao loše odnose sa kongresnim liderima opozicione stranke.

"Uvijek bih radije plesao nego da se bijem, ali znam kako da se bijem", izjavio je Reid 2004.

Reid i njegova supruga Landra roditelji su petero djece.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG