Linkovi

IN MEMORIAM Đorđe Balašević


Đorđe Balašević (foto Fonet, arhiva)
Đorđe Balašević (foto Fonet, arhiva)

Legendarni kantautor Đorđe Balašević preminuo je tokom liječenja od COVID19 na Kliničkom centru Vojvodina.

Nakon liječenja kod kuće, stanje mu se prije nekoliko dana pogoršalo, pa je primljen na Infektivnu kliniku, gdje je dalje liječen od upale pluća izazvane virusom COVID19.

Ljekari su preuzeli sve neophodne mjere liječenja, ali do poboljšanja nije došlo. Danas popodne mu je stanje dodatno pogoršano usljed više hroničnih zdravstvenih problema, prenosi FoNet.

Mediji prenose da se u Balaševićevom rodnom gradu Novom Sadu, u kom je i proveo čitav život, ispred njegove kuće u Ulici Jovana Cvijića okupljaju građani, pale svijeće i polažu cvijeće.

Đorđe Balašević rođen je 11. maja 1953. godine u Novom Sadu. Bio je član grupa Žetva i Rani mraz, a 1982. je započeo solo karijeru.

Objavio je ukupno 12 albuma, a glumio je u nekoliko televizijskih serija, za koje je pisao i muziku.

Dobio je veliki broj priznanja tokom karijere, među kojima su Nagrada punoljetstva, Oktobarska nagrada Novog Sada, Estradna nagrada Jugoslavije, podsjeća RTS.

Iza sebe je ostavio suprugu Oliveru, kćerke Jovanu i Jelenu i sina Aleksu.

Poruke saučešća

Poznati glumac Rade Šerbedžija rekao je da "postoje neke smrti koje su apsurdne i nemoguće i ne možeš se pomiriti sa njima. Osjećam se isto kao kada je Arsen (Dedić) umro", rekao je za portal Nova.rs

"Bio je velik, veličanstven pjesnik. Božanstven pjesnik, koji nije samo pjevao svoje pjesme, nego je i pisao poeziju i knjige. Bio je mudrac. I uz sve to bio je veliki čovjek. Hrabar kada je trebalo biti hrabar. Rekao je NE ratu. Rekao je NE nasilju, i ovome treba odati svako priznanje i čast", kazao je Šerbedžija.

Kantautor Momčilo Bajagić Bajaga izjavio da mu je mnogo teško zbog smrti Đorđa Balaševića i da je COVID19 izuzetno nepredvidiva i opaka bolest koja ne bira.

"Đole je bio jedan od simbola jugoslovenske pop scene i njegove pesme su bile prepoznatljive od Vardara pa do Triglava. Mnogo mi je teško i nikako ne mogu da 'obradim' informaciju da Đoleta više nema. Bio je veliki pesnik i nema sumnje da je njegov odlazak veliki udarac za našu kulturu“, rekao je Bajagić, prenosi RTS.

Pjevač Zdravko Čolić takođe se oprostio od Balaševića:

"Za tako velikog čovjeka i umjetnika mislite da vas nikada neće napustiti. Otišao je veliki pjesnik i moj veliki prijatelj i zato će svima nama ostati ogromna praznina. Ovo je bolan udarac. Nenadoknadiv gubitak za kulturni i javni život čitavog regiona, kao i svih poštovalaca njegove muzike u svijetu. Otišao je jedan od najboljih", rekao je Čolić za Novosti.

Bosanskohercegovački pjevač Dino Merlin oprostio se od Balaševića snimkom objavljenim na društvenim mrežama na kom pjeva jednu njegovu pesmu:

Slovenački pjevač Zoran Predin oprostio se kratkom porukom na svom profilu:

AP o Balaševićevoj smrti

Američka novinska agencija Asosiejted pres (AP) prenijela je vijest o smrti legendarnog kantautora Đorđa Balaševića, uz osvrt na njegovu karijeru i antiratne stavove tokom devedesetih.

AP piše da je Balašević svoju karijeru započeo krajem 70-ih, najprije u bendovima, a potom solo, i da je bio poznat po mekoj pop muzici i duhovitim tekstovima.

Kada se Jugoslavija raspadala i tokom ratova devedesetih, Balašević se otvoreno protivio nacionalizmu koji je uzrokovao konflikte, zbog čega su ga mainstream mediji izbegavali, piše AP.

"Ali, ostao je popularan na etnički podijeljenom Balkanu poslije ratova, punio je koncertne hale u svim bivšim jugoslovenskim republikama. Njegovi performansi bili su čuveni po komentarima o raznim temama", konstatuje se u tekstu američke agencije koji su prenijeli i drugi mediji, uključujući i Vašington post.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG