Linkovi

Preminuo američki kompozitor i tekstopisac Stiven Sondhajm


Stiven Sondhajm, arhivska fotografija
Stiven Sondhajm, arhivska fotografija

Stiven Sondhajm (Stephen Sondheim), tekstopisac i kompozitor koji je promijenio američku muzičku pozorišnu scenu, preminuo je u 92. godini. Prema navodima njegovog advokata, Sondhajm je preminuo u svom domu u Konektikatu.

Sondhajm je dobitnik Oskara, osam Tonija, osam Gremija, Pulicerove nagrade i nagrade „Lorens Olivije“. Medaljom ga je odlikovao je bivši predsjednik SAD Barak Obama.

Među prvima, uradio je Priču sa zapadne strane, a potom i mjuzikle Svini Tod, Mala noćna muzika, Džipsi. Oskara je dobio za najbolju pjesmu u filmu Dik Trejsi 1991.

Mnoge slavne ličnosti oprostile su se od Sondhajma na društvenim mrežama.

Endrju Lojd Veber ga je nazivao „gigantom savremenog muzičkog pozorišta", dok je producent Kameron Mekintoš napisao da je svijet izgubio jednog od najvećih i najorginalnijih pisaca, ali da će i dalje biti prisutan kroz svoje pjesme i komade.

Pjevaćemo vaše pjesme zauvijek", napisala je pozorišna umjetnica Lija Salonga.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG