Linkovi

Preminula Sacheen Littlefeather, glumica i aktivistkinja koja je odbila Oscara u ime Marlona Branda


Aktivistkinja i glumica Sacheen Littlefeather tokom panel diskusije u organizaciji televizije PBS, u Californiji, 5. augusta 2020.
Aktivistkinja i glumica Sacheen Littlefeather tokom panel diskusije u organizaciji televizije PBS, u Californiji, 5. augusta 2020.

Indijanska glumica i aktivistkinja Sacheen Littlefeather, koja je odbila nagradu za najbolju mušku ulogu u ime svog prijatelja Marlona Branda na dodjeli Oscara 1973. godine, preminula je u 76. godini, objavila je Američka filmska akademija.

Littlefeather, za koju je filmski magazin Hollywood Reporter prenio da je preminula u svojoj kući u Californiji okružena svojim najbližima, postala je poznata kada je njen prijatelj Brando bojktovao 45. dodjelu Oscara u znak protesta zbog stereotipa u prikazivanju američkih starosjedilaca Indijanaca na filmu i televiziji.

Izašavši na binu u tradicionalnoj indijanskoj kožnoj haljini i mokasinama da u njegovo ime odbije Oscara - koji je Brandu dodijeljen za ulogu Vita Korleonea u filmu Kum - održala je snažan govor o istoj temi i skrenula pažnju na protest kod Ranjenog koljena u Južnoj Dakoti, zbog lošeg položaja američkih Indijanaca.

Rekla je da je Brando napisao "veoma dugačak govor", ali da je bila vremenski ograničena na kratak komentar. Producent Howard Koch je navodno upozorio Littlefeather, koja je tada imala 26 godina, da će biti uhapšena ako bude govorila duže od jednog minuta.

Sacheen Littlefeather na dodjeli Oscara 27. marta 1973.
Sacheen Littlefeather na dodjeli Oscara 27. marta 1973.

Publika na ceremoniji joj je zviždala, a filmska industrija je bojkotovala decenijama poslije toga.

"Govorila sam iz srca", rekla je za agenciju AP poslije dodjele Oscara."Te riječi su bile napisane krvlju, možda mojom krvlju. Osjećala sam se kao Hrist koji nosi teret krsta na ramenu."

Ove godine, Littlefeather, koja je bolovala od raka dojke, dobila je pismo sa zakašnjelim izvinjenjem tadašnjeg predsjednika filmske akademije Davida Rubina, a prošlog mjeseca je Američki muzej filmske umetnosti održao jedan skup u njenu čast.

"Predstavljala sam glasove svih starosjedilaca, svih strarosjedilačkih naroda, jer nikada do tada nisu čuli naš glas na takav način", rekla je sjećajući se događaja iz 1973. godine.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG