Linkovi

Premijer Sudana preživio atentat


Sudan's new Prime Minister in the transitional government, Abdalla Hamdok, speaks during a Reuters interview in Khartoum, Aug. 24, 2019.
Sudan's new Prime Minister in the transitional government, Abdalla Hamdok, speaks during a Reuters interview in Khartoum, Aug. 24, 2019.

Premijer Sudana Abdala Hamdok preživio je danas pokušaj atentata bombom koja je u glavnom gradu Kartumu eksplodirala kraj konvoja vozila u kojima je bio i on, saopštili su sudanski državni mediji.

Sudanska državna TV je objavila da je Hamdok išao ka svojoj kancelariji kada se dogodila eksplozija i da je "odveden na sigurno mjesto".

Niko još nije preuzeo odgovornost za napad.

Na snimcima koji su objavljeni na internetu vide se tri oštećena vozila koja koriste najviši zvaničnici Sudana.

Hamdok je postao premijer avgusta prošle godine, posle pro-demokratskih protesta koji su primorali vojsku da u aprilu svrgne s vlasti autokratskog predsjednika Omara al-Bašira, ali su vojni generali od tada de fakto vladari Sudana.

Hamdok je obećao da će sarađivati s Međunarodnim krivičnim sudom radi suđenja počiniocima ratnih zločina i genocida tokom građanskog rata u Darfuru (2003 - 2010), te sudanske vlasti kažu da namjeravaju da tom sudu izruče i svrgnutog al-Bašira.

Skoro godinu dana poslije svrgavanja al-Bašira, Sudan je u teškoj ekonomskoj krizi: inflacija iznosi zapanjujućih 60 odsto, a stopa nezaposlenosti prema podacima Međunarodnog monetarnog fonda je iznad 22 odsto.

Vlada je saopštila da je u Sudanu nezaposleno 30 odsto mladih koji čine više od polovine od ukupno 42 miliona stanovnika.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG