Linkovi

Premijer Japana u posjeti Ukrajini


Premijer Japana Fumio Kishida se ruke sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.
Premijer Japana Fumio Kishida se ruke sa ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim.

Japanski premijer Fumio Kishida započeo je iznenadnu posjetu Kijevu u utorak, nekoliko sati nakon što je kineski predsjednik stigao u trodnevnu posetu susjednoj Rusiji.

Kishida je bio jedini lider Grupe 7 koji nije posetio Ukrajinu, iako ona dobija ogromnu podršku javnog mnijenja u Japanu poslije ruske invazije.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski objavio je snimke kako se u centru Kijeva pozdravlja sa Kishidom, koga je opisao kao "snažnog branioca međunarodnog poretka i dugogodišnjeg prijatelja Ukrajine".

Japanski premijer je prethodno obišao grad Buču, gdje su ruske snage, prema riječima gradonačelnika, ubile više od 400 civila. Buča je postala sinonim za rusku brutalnost tokom rata. Kishida je položio vijenac ispred lokalne crkve i održao minut šutnje za žrtve.

"Svijet je bio zapanjen zbog smrti nedužnih civila u Buči prije godinu dana. Osjećam veliki gnjev zbog tog zločina poslije posjete mjestu gdje se odigrao", izjavio je Kišida.

"Želim da izrazimo saučešće svim žrtvama i ranjenima, u ime državljana Japana. Japan će nastaviti da pruža pomoć Ukrajini i ulaže najveće napore da se postigne mir."

Japan, koji ima teritorijalne sporove oko ostrva i sa Kinom i sa Rusijom, posebno je zabrinut zbog bliskih odnosa između Pekinga i Moskve, koji su izveli zajedničke vojne vežbe u blizini japanskih obala.

Tokio se pridružio SAD i evropskim zemljama u sankcionisanju Rusiji zbog invazije, kao i u pružanju humanitarne i ekonomske podrške Ukrajini.

Japan je brzo reagovao jer se plaši mogućeg uticaja rata na Istočnu Aziju, gde je kineska vojska postajala sve agresivnija i eskalirala tenzije oko Tajvana.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG