Linkovi

Hrvatski premijer najavio hitnu pomoć od skoro 16 miliona eura najteže stradalima u zemljotresu


A view of remains of a car covered by debris and buildings damaged in an earthquake in Petrinja, Croatia, Tuesday, Dec. 29, 2020.
A view of remains of a car covered by debris and buildings damaged in an earthquake in Petrinja, Croatia, Tuesday, Dec. 29, 2020.

Hrvatski premijer Andrej Plenković izjavio je u utorak (29. decembar) da će zemljotresom pogođenim područjima u srijedu (30. decembar) biti isplaćeno 120 miliona kuna (skoro 16 miliona eura) interventne pomoći.

"Najviše, 100 miliona kuna (više od 13 miliona eura) za Sisačko-moslavačku županiju, a po deset za Zagrebačku i Karlovačku županiju", rekao je premijer na konferenciji za novinare nakon sjednice užeg kabineta Vlade.

On je dodao da je riječ o prvim, interventnim mjerama podrške i snažnoj političkoj poruci i solidarnosti s građanima koji su najviše stradali u potresu.

Plenković je rekao da će ići pomoć i iz fondova EU solidarnosti i najavio da u srijedu u Hrvatsku stiže evropski komesar za vanredne situacije.

Premijer je rekao da su zbrinuti svi pacijenti iz bolnice u Petrinji i većina iz Siska, odnosno da su prebačeni u zagrebačke bolnice.

Plenković je rekao da je materijalna šteta jako velika, posebno u Sisku i Glini i u okolnim selima, kao i da mnogi ljudi ne žele napustiti svoja mjesta stanovanja iako su im kuće jako oštećene.

"Prvi blic pregled, ogromna količina kuća u Petrinji je dobila crvenu naljepnicu što znači da nisu upotrebljive. U Glini isto nije situacija dobra. Dio novca ide građanima, dio za obnovu", naveo je hrvatski premijer koji je ranije u utorak posjetio najteže stradale gradove.

Prema posljednjim informacijama, u snažnom zemljotresu koji je pogodio centralnu Hrvatsku poginulo je sedam osoba, a nekoliko desetina je povrijeđeno.

Potraga u ruševinama u Petrinji, Glini, kao i okolnim selima gdje je puno srušenih objekata, i dalje traje.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG