Linkovi

Prema Svjetskoj banci, Hrvatska lošija po uvjetima poslovanja nego lani


Zgrada Svjetske banke, u Washingtonu
Zgrada Svjetske banke, u Washingtonu

Najbolje rezultate Hrvatska bilježi u ubiranju poreza, dok joj je najlošija strana sporost u dobivanju građevinskih dozvola, te zaštita investicija

Svjetska banka objavila je i ove godine izvješće o uvjetima poslovanja u 183 zemlje svijeta. Zemlje u kojima je najlakše poslovati su Singapur, Hong Kong u Kini, Novi Zeland, Sjedinjene Države i Danska.

S druge strane, zemlje Afrike su uvjerljivo na dnu ovog popisa.

Hrvatsku je Svjetska banka svrstala na 80. mjesto, što je nazadovanje za jedno mjesto u odnosu na prošlu godinu.

Na pitanje - zašto je Hrvatska pala za jedno mjesto – u Svjetskoj banci nam je odgovor ponudila koautorica izvještaja “Doing Business 2012”, Cemile Hacibeyoglu:

“Glavni razlog za pad Hrvatske sa 79. na 80. mjesto je ono što se događa s drugim zemljama u regiji i u svijetu. Istočna Europa i Središnja Azija su najaktivnije regije svijeta u smislu reformi – od 24 ekonomije, 21 se reformirala tijekom protekle godine. Zemljama poput Hrvatske to pokazuje da – da bi ostale na istom ili čak i povisile svoje rangiranje – moraju intenzivirati tempo svojih reformi.”

Usporedbe radi BiH je na 125. mjestu, Srbija na 92., Slovenija je 37. na ovom popisu. Najbolje rezultate Hrvatska bilježi u ubiranju poreza, dok je najlošija strana sporost u dobijanju građevinskih dozvola te zaštita investicije.

XS
SM
MD
LG