Linkovi

Predstavnički dom SAD zabranjuje TikTok na službenim uređajima


Logo TikToka na ekranu mobilnog telefona.
Logo TikToka na ekranu mobilnog telefona.

Popularna kineska video aplikacija TikTok zabranjena je na svim uređajima kojima upravlja Predstavnički dom SAD.

Ova odluka administracije Predstavničkog doma praktično je najava zakona koji će uskoro stupiti na snagu i kojim će korištenje ove aplikacije biti zabranjeno na svim uređajima američke vlade.

Aplikacija se smatra "visoko rizičnom zbog brojnih bezbjednosnih problema" i mora biti izbrisana sa svih uređaja kojima upravlja Predstavnički dom, rekao je glavni administrativni službenik (CAO) ovog legislativnog tijela u poruci poslatoj svim zakonodavcima i službenicima u utorak

Novo pravilo uslijedilo je nakon niza poteza vlasti američkih saveznih država kojima se na službenim uređajima zabranjuje upotreba TikToka, u vlasništvu kompanije ByteDance sa sjedištem u Pekingu.

Do prošle nedjelje, 19 država je barem djelimično blokiralo aplikaciju na uređajima u svom vlasništvu, zbog zabrinutosti da bi kineska vlada mogla da koristi aplikaciju za praćenje Amerikanaca i cenzurisanje sadržaja.

Sveobuhvatni budžet od gotovo 1.700 milijardi dolara, usvojen prošle nedjelje za finansiranje vlade SAD do 30. septembra 2023. godine, uključuje odredbu o zabrani aplikacije na uređajima kojima upravlja federalna vlast.

"Sa usvajanjem Zakona koji je zabranio TikTok na uređajima izvršne vlasti, CAO je sarađivao sa Odborom Predstavničkog doma za administraciju na implementaciji slične politike za Dom", rekao je portparol glavnog administrativnog službenika Reutersu u utorak.

U poruci zaposlenima se navodi da će svako ko ima TikTok na svom uređaju biti kontaktiran u vezi sa njegovim uklanjanjem, a buduća preuzimanja aplikacije su zabranjena.

TikTok nije odmah odgovorio na zahtjev za komentar o novom pravilu.

Američki zakonodavci iznijeli su i prijedlog za sprovođenje zabrane aplikacije širom zemlje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG