Linkovi

Predstavnički dom SAD: 4,5 milijardi za brigu o migrantima


Stanica granične službe u Klintu u Teksasu, gde su, prema izjavama imigracionih advokata, deca imigranata držana u nehumanim uslovima.
Stanica granične službe u Klintu u Teksasu, gde su, prema izjavama imigracionih advokata, deca imigranata držana u nehumanim uslovima.

Predstavnički dom odobrio je hitno izdvajanje 4,5 milijardi dolara pomoći, kojima će se, ako zakonski prijedlog bude usvojen i u Senatu, finansirati staranje o hiljadama migrantskih porodica i djece bez roditelja, koji se drže u prepunim pritvornim centrima na američko-meksičkoj granici.

Zakon je usvojen nekoliko dana pošto su imigracioni advokati saopštili da su otkrili stotine djece bez staratelja, u pritvornom centru američke carinske i granične službe u Klintu u Teksasu, u uslovima koji su opisani kao nehigijenski i nebezbjedni. Advokati kažu da su djeca, pa I bebe, spavali na podu bez čiste odjeće, pristojne hrane i ljekarske njege. Predsjedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelosi kaže da su strašni uslovi u centru primjer tvrde politike Trumpove administracije prema imigrantima.

"To je zlostavljanje djece. To je zločin kojim se ruše sve naše vrijednosti, ne samo kao Amerikanaca već kao moralnih bića. Danas su, nažalost, te vrijednosti narušene zbog promašene politike predsjednika, kojom se još pojačala stravična, potresna situacija na granici, mrlja na američkoj savjesti. Zakon kojim smo usvojili je glas protiv surovog ponašanja ove administracije prema djeci.”

​Američki Senat radi na sličnom zakonu. Predsjednik Trump u utorak je izjavio da su uslovi na granici mnogo bolji nego za vrijeme predsjednika Obame i kritikovao demokrate što nisu usvojile zakon kojim bi se rješavao problem imigracije.

"Pokušavamo da ubijedimo demokrate da pristanu da nam daju novac od humanitarne pomoći, i to je pošteno pitanje, ali veoma sam zabrinut. Stanje je mnogo bolje nego što je ikad bilo. Mnogo te male djece dolazi iz mjesta o kojima ni ne želite da znate, kako su živjeli, kako je tamo, u kakvom su siromaštvu rasli. Ali ako potpišemo takav zakon, moći ćemo da im pomognemo.”

Grupa američkih gradonačelnika ostavila je cipele i igračke ispred pritvornog centra za decu imigranata u Tornilu u Teksasu, 21. juna 2018.
Grupa američkih gradonačelnika ostavila je cipele i igračke ispred pritvornog centra za decu imigranata u Tornilu u Teksasu, 21. juna 2018.

Kontrola imigracije je prioritet za predsjednika Trumpa ali do sada nije uspio da usvoji zakon pomoću kojeg bi mogao da ostvari svoje imigracione ciljeve. Za to vrijeme, zdravstveni zvaničnici juče su saopštili da je više od 200 djece iz pritvornog centra u Klintu premješteno i prebačeno u nadležnost druge federalne agencije.

  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG