Linkovi

Predstavnici vojski SAD i Kine okončali dvodnevne razgovore u Washingtonu


Sastanak predstavnika Vojske SAD i Kineske narodne armije, u Pentagonu, 9. januara 2024.
Sastanak predstavnika Vojske SAD i Kineske narodne armije, u Pentagonu, 9. januara 2024.

Sjedinjene Države i Kina završile su dvodnevne vojne razgovore u Washingtonu, saopštio je Pentagon, što je posljednji angažman otkako su se dvije zemlje dogovorile da obnove veze između dvije vojske.

Američki predsjednik Joe Biden i kineski predsjednik Xi Jinping složili su se krajem prošle godine da obnove vojne veze, koje je Peking prekinuo nakon posjete tadašnje predsjedavajuće Predstavničkim domom SAD Nancy Pelosi u augustu 2022. Tajvanu.

U 17. rundi razgovora Michael Chase, zamjenik pomoćnika američkog sekretara za odbranu za Kinu, Tajvan i Mongoliju, sastao se sa kineskim general-majorom Song Yanchaom, zamjenikom direktora Kancelarije Centralne vojne komisije za međunarodnu vojnu saradnju, saopštio je Pentagon.

"Dvije strane su razgovarale o odbrambenim odnosima SAD i NRK, a Chase je istakao važnost održavanja otvorenih linija komunikacije između vojske i vojske kako bi se spriječilo da konkurencija preraste u sukob", dodaje se u saopštenju, koristeći akronim za Narodnu Republiku Kinu.

Zvaničnici Pentagona kažu da je komunikacija između dvije vojske ključna za sprječavanje mogućnosti da pogrešna procjena preraste u sukob.

Najviši američki vojni oficir, general Charle Q. Brown, predsjedavajući Zajedničkog načelnika štabova održao je prošlog mjeseca virtuelni sastanak sa svojim kineskim kolegom, generalom Liu Zhenlijem.

Kina je voljna da razvija zdrave i stabilne vojne odnose sa SAD "na osnovu ravnopravnosti i poštovanja", saopštilo je kinesko Ministarstvo odbrane u srijedu, osvrćući se na sastanak.

Pozvali su SAD da umanje vojno raspoređivanje i "provokativne akcije" u Južnom kineskom moru, kao i da zaustave podršku takvim akcijama "određenih zemalja", ali ih nisu identifikovali.

Zamolili su SAD da se pridržava principa jedne Kine i prestane sa naoružavanjem Tajvana, za koji Kina tvrdi da je njena sopstvena teritorija, uprkos snažnim prigovorima Tajvana, i obećava da nikada neće praviti kompromis po tom pitanju.

"Sjedinjene Države bi trebalo da u potpunosti razumiju osnovne uzroke pitanja pomorske i vazdušne bezbjednosti, striktno obuzdavaju svoje snage na frontu i prestanu da raspiruju (probleme)", dodaje se.

Na Tajvanu se ovog vikenda održavaju predsjednička i parlamentarna glasanja usred pojačanog rata riječi između Tajvana i Kine.

Američki zvaničnici su upozorili da bi čak i uz izvjesnu obnovu vojnih komunikacija, uspostavljanje zaista funkcionalnog dijaloga između dvije strane moglo da potraje.

  • 16x9 Image

    REUTERS

    Reuters je novinska agencija osnovana 1851. godine u vlasništvu Thomson Reuters Corporation sa sjedištem u Torontu, Kanada. Jedna od najvećih svjetskih agencija vijesti, pruža finansijske vijesti, kao i međunarodno pokrivanje na preko 16 jezika za više od 1000 novina i 750 emitera širom svijeta.

XS
SM
MD
LG