Linkovi

Predstavnički dom izglasao da prijestolnica Washington bude 51. država


ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AFP)
ARHIVA - Zgrada američkog Kongresa (Foto: AFP)

Predstavnički dom američkog Kongresa u četvrtak je tijesnom većinom, drugi put za manje od godinu dana, glasao da prijestolnica Washington postane 51. američka država. Zakonski prijedlog o tom pitanju upućen je na razmatranje Senatu, gdje mu se oštro protive republikanci.

Donji dom Kongresa, u kojem većinu imaju demokrate, odobrio je inicijativu bez podrške republikanskih članova, sa 216 glasova ZA, dok je 208 bilo protiv.

Stanovnici Washingtona uglavnom podržavaju demokrate. Kao država, prijestolnica bi birala dva demokratska senatora, čime bi potencijalno bio izmijenjen odnos snaga u Senatu, u kojem dvije stranke sada imaju isti broj senatora - po 50.

Demokrate, koje se decenijama zalažu za izmjenu statusa Washingtona, nadaju se da će moći da iskoriste pobjedu predsjednika Joe Bidena na izborima i kontrolu nad oba doma Kongresa da prime novu državu prvi put od 1959. godine - kada su se uniji pridružili Alaska i Hawaii.

"Demokrate tvrde da će davanje državnosti prijestolnici ispraviti viševijekovnu nepravdu - da "više od 700.000 Amerikanaca koji plaćaju federalne poreze, koji se bore i umiru u ratovima, obavljaju ulogu porotnika, nemaju glas u Senatu ili u Predstavničkom domu", poručila je članica Kongresa iz Demokratske stranke Jan Schakowsky​ i dodala da je to definicija izraza "oporezivanje bez zastupljenosti (u Kongresu)".

Nova država bi nosila ime "Washington, Douglass Commonwealth" po Georgeu Washingtonu, prvom američkom predsjedniku, i Fredericku Douglassu​, bivšem robu i slavnom abolicionisti.

Očekuje se da republikanci, koji optužuju demokrate za "otimanje vlasti" da bi progurali "radikalnu ljevičarsku" agendu, blokiraju zakonski prijedlog u Senatu, gdje je potrebno da 60 od 100 senatora glasa da bi se određeni prijedlog stavio na dnevni red.

"Ovo ima veze sa zdravstvenom zaštitom pod vladinom kontrolom, povećanjem broja Vrhovnih sudija, većim porezima, manje efikasnim oblikom vlade", ocijenila je tokom debate članica Kongresa iz Republikanske stranke Nancy Mace.

Predstavnički dom je u junu prošle godine prvi put izglasao zakonski prijedlog da Washington dobije status države, sa 232 glasa za, dok je 180 bilo protiv. Republikanci, koji su tada imali većinu u Senatu, odbili su da ga razmatraju.

Prijestolnica, ukoliko dobije status države, imala bi najmanje jednog predstavnika u donjem domu Kongresa. Sa oko 700.000 stanovnika, ima veću populaciju od saveznih država Wyoming i Vermont. Oko polovine stanovnika su Afroamerikanci.

Washington trenutno ima samo jednog člana Kongresa - "delegata" u Predstavničkom domu koji nema pravo glasa o zakonskim prijedlozima.

Ako bi postao 51. američka država, Washington bi i dalje imao tri elektorska glasa na predsjedničkim izborima. Elektorski glasovi se dodijeljuju na osnovu broja stanovnika.

XS
SM
MD
LG