Linkovi

Banja Luka: Predstave 'Zapleta' pogodile 'u glavu'


Najbolji učesnici festivala Zaplet 11
Najbolji učesnici festivala Zaplet 11

Organizacija jedanaestog po redu Međunarnog festivala glumca „Zaplet“ je iza banjalučkog Gradskog pozorišta Jazavac koje je i ove godine pred publiku postavilo niz društveno angažavanih predstava koje je pratio simboličan slogan „U glavu“. U izuzetno dobroj konkurenciji najboljom predstavom u cjelini žiri je jednoglasno proglasio predstavu „Gnijezdo“, autorski projekat Marine Petković Liker u izvođenju Hrvatskog narodnog kazališta Mostar.

Pobjednička predstava "Gnijezdo" HNK Mostar
Pobjednička predstava "Gnijezdo" HNK Mostar

Prema mišljenju žirija, HNK iz Mostara sa predstavom “Gnijezdo” je najprijatnije iznenađenje ovogodišnjeg “Zapleta” i predstava koja je učinila ono što rijetko čine pozorišne predstave - angažovala sva čula: “Inspirisani ambijentom pjesama Marka Tomaša, Mostarci su ispričali toplu priču o nesređenim porodičnim odnosima kakve svaka porodica na Balkanu krije iza urušenih zidova roditeljskih porodičnih kuća. Ansambl je, uz malo suza i melahnolije, dosta kvalitetnog smijeha i muzike načeo temu koja je kod nas uvijek smatrana previše intimnom i nedovoljno umjetničkom - temu odnosa prema porodičnom gnijezdu sa svim turbulencijama unutar porodice koje taj odnos nosi”.

Pored ove predstave Banjalučani su tokom trajanja festivala mogli da pogledaju još četiri zanimljive priče koje se bave temama kao što su socijalna nepravda i odsustvo empatije, razaranje porodice, neprihvatanje drugih i drugačijih, te odnos prema budućim naraštajima, naročito prema ženama.

Druge večeri festivala domaćini su premijerno izveli predstavu „Istina“ rađenu po tekstu Florijana Zelera, a u režiji Željka Stjepanovića, koja će se naći na redovnom repertoaru GP “Jazavac”.

Predstava "Istina"
Predstava "Istina"

“Predstava ‘Istina’ je sjajan tekst, pametno skrojen i napisan i jednako se bavi i istinom i laži, kao i uzrocima i posljedicama svakodnevnih ‘malih i velikih’ laži. Često se svi bavimo samo posljedicama bježeći od bitnijeg – uzroka. Živeći tako, ne vidimo koliko griješimo i koliko se zaplićemo u klupko laži i kad tad to dolazi na naplatu. Sve smo obradili na jedan duhovit, ali ozbiljan način i publika je sjajno reagovala”, kaže za Glas Amerike organizator u GP “Jazavac” i jedan od glumaca u ovoj predstavi Ljubiša Savanović.

On ističe da je prvi uslov da neka predstava bude pozvana na festival ‘Zaplet’ da selektori prepoznaju kvalitet u predstavi, a sve to je uslovljeno i trenutnom produkcijom u regionu.

“Bilo je godina kad nam je bilo teško sastaviti festival, jer nije bilo mnogo kvalitetnih produkcija ili bar onih kojima bismo mi bili zadovoljni. Naravno, bitno je da naša scena može tehnički da odgovori zahtjevima predstave, kao i da se sve to skupa može finansijski pokriti. Ove godine smo imali četiri takmičarske predstave, jednu van konkurencije, kao i jedan koncert, a zajednički imenitelj im je da progovaraju o bitnim temama koje pogađaju naše društvo”, objašnjava Savanović.

Prva takmičarska predstava kojom je ujedno i otvoren festival bila je kontroverzna predstava “Pad” u režiji Kokana Mladenovića, koju izvodi Centar za kulturu Svilajnac, a koja je u Srbiji izazvala veliku pažnju zbog lažnih medijskih natpisa. Ova predstava u Banjaluci je odlično prihvaćena, a glavni protagonisti kući su se vratili sa nagradama – jedna od dvije nagrade za najboljeg glumca pripala je Branislavu Trifunović za ulogu tate, dok je Specijalna nagrada za talenat i glumačko postignuće pripala mladoj glumici Jeleni Blagojević, koja tumači njegovu kćerku.

Predstava "Pad"
Predstava "Pad"

Režiser Kokan Mladenović je rekao da se predstava prvenstveno bavi stradalim građevinskim radnicima, navodeći da kada je počeo rad na predstavi, broj poginulih radnika u Srbiji bio 39, a sada, na dan predstave u Banjaluci - 50 i taj broj se stalno uvećava.

Predstava je nastala u želji da se ovaj veliki društveni problem osvijetli, a problem stradanja radnika je samo polazna tačka u predstavi u kojoj se traga za razlozima ponavljanja takvih nesreća s posebnim naglaskom na ulogu koju nadležni organi i mediji imaju u tom ponavljanju.

S obzirom da ove godine nije bilo glumačkih ostvarenja u kategoriji mladog glumca, nagradu za najboljeg glumca festivala sa Branislavom Trifunovićem ravnopravno je podijelio Marko Makovičić, koji je nagrađen za ulogu Elinga, u predstavi "Eling", Simona Benta, u režiji Hrvoja Korbara, a u izvođenju zagrebačkog teatra "Kerempuh".

Nagrada za najbolju mladu glumicu pripala je Milici Janevski za ulogu Jovane u predstavi "Ovaj će biti drugačiji" po tekstu Staše Bajac i u režiji Đurđe Tešić i izvođenju beogradskog Ateljea 212, dok je najboljom glumicom festivala proglašena Jelena Kordić Kuret za ulogu Vesele u pobjedničkoj predstavi "Gnijezdo".

Stojeći pozdrav ekipi predstave "Pad" u Banja Luci
Stojeći pozdrav ekipi predstave "Pad" u Banja Luci

Za sam kraj i zatvaranje festivala upriličen je koncert kantautora Nenada Marića, poznatijeg kao Kralj Čačka, a tokom festivala publika je imala priliku da pogleda i izložbu nedavno preminulog umjetnika iz Prijedora Dalibora Popovića Mikše.

Pored toga što festival 'Zaplet' svake godine promoviše i nagrađuje mlade pozorišne umjetnike iz svih oblasti teatra, on se odabranim predstavama često bavi veoma bitnim temama o kojima se nerijetko prvi put otvoreno progovara putem teatra. Ljubiša Savanović ističe da ako pozorište ne progovara o tim i takvim stvarima onda to i nije pozorište niti korektiv u društvu kakav bi trebao biti.

„Slogan koji prati festival proizašao je iz tema predstava – 'U glavu'. Eto sreće da nas otrijezne i zaista 'udare u glavu'“, kaže Savanović, koji dodaje da je prevashodna misija GP 'Jazavac' da publici ponudi pozorišnu umjetnost kao sredstva komunikacije i dijaloga govoreći o važnim temama koje ih se tiču i koje ih okružuju.

„Pored toga, radimo sa mladim ljudima, radimo sa publikom i cilj nam je da prostor u kojem živimo učinimo plemenitijim. Međunarodni festival glumca 'Zaplet' je jedan od programa GPJazavac. Pored festivala, imamo redovan repertoar na Večernjoj sceni, Dječijoj JUHU sceni kao i na Sceni Studio Jazavac. Studio Jazavac djeluje kao škola glume i govora i ove godine u tom programu imamo oko 150 polaznika. Takođe, u okviru Jazavca djeluje i Gradski hor Jazavac“, objašnjava Savanović ističući da je 'Jazavac' opstao uprkos svemu.

„Sve ove godine pokušavamo sačuvati integritet i mislim da uspjevamo u tome. Osnivači su uradili najbitniji korak, jer su se usudili da počnu i tad su mnogi sa sumnjom i nevjericom gledali na njih. Ali oni su imali čvrstu vjeru i hrabrost i to je ono što danas treba mladima“, zaključuje Savanović.

XS
SM
MD
LG