Linkovi

Predsjenik Obama založio se za provođenje useljeničke reforme


Američki predsjednik Barack Obama
Američki predsjednik Barack Obama

Barack Obama: "Jedan od načina jačanja našeg srednjeg sloja je to da provedemo reformu imigracijskog sustava. Tako više ne bi bilo velike sive ekonomije koja iskorištava jeftinu radnu snagu, a istodobno smanjuje satnice za sve."

Američki predsjednik Barack Obama založio se za provođenje reforme politike useljavanja u Sjedinjene Države. To će biti teško provesti budući da republikanci kontroliraju Zastupnički dom. Međutim, predsjednik Obama mogao bi dobiti političku podršku za takav napor.

Tijekom posjete El Pasu, gradu na američkoj strani granične rijeke Rio Grande, te glavnom gradu Teksasa, Austinu, predsjednik Obama ukazao je na potrebu provođenja sveobuhvatne useljeničke reforme kojom bi se osigurala granica prema Meksiku, a oko jedanaest milijuna nedokumentiranih imigranata u Sjedinjenim Državama dobilo bi priliku da legalizira svoj status. Američki predsjednik kazao je da reforma ne bi pomogla samo nedokumentiranim imigrantima, već bi pomogla i američkoj ekonomiji:

"Jedan od načina jačanja našeg srednjeg sloja je to da provedemo reformu imigracijskog sustava. Tako više ne bi bilo velike sive ekonomije koja iskorištava jeftinu radnu snagu, a istodobno smanjuje satnice za sve."

Premda se imigracijska reforma suočava sa zaprekama u Kongresu, predsjednik Obama želi sada pokrenuti napor za njeno provođenje, dijelom i kako bi ispunio svoje predizborno obećanje na tu temu, kaže James Henson sa sveučilišta Teksasa u Austinu:

"Problematika useljavanja je nešto što su oni davno htjeli rješavati, no u prve dvije godine bilo je i drugih prioriteta. Sada, kad ulazimo u izborni ciklus, mislim da postoji percepcija u administraciji predsjednika Obame da treba ojačati veze s Latino-Amerikancima, a kao što znamo, imigracija je za njih važno pitanje."

Neke hispaničke organizacije izrazile su frustraciju administracijom jer se, po njihovom mišljenju, nije dovoljno založila za useljeničku reformu. Neki u ne-hispaničkoj zajednici, s druge strane, tuže se na pomanjkanje sigurnosti na američko-meksičkoj granici te stalni priljev ilegalnih imigranata u zemlju, pretežito iz Meksika i Srednje Amerike.

Demokrati se, također, nadaju da bi otvaranje pitanja useljeničke reforme moglo pridonijeti njihovom jačanju u Teksasu gdje proteklih nekoliko desetljeća dominiraju republikanci. No James Henson sumnja da će ta strategija polučiti željeni rezultat jer Latino-Amerikanci ne izlaze na izbore u velikom broju te imaju neka konzervativna stajališta koja su više u skladu s republikanskim stavovima:

"Društvena pitanja poput pobačaja uvijek su bila problem u naporima demokrata da pridobiju Latino-Amerikance. Također, mlađe generacije Latino-Amerikanaca bogatije su od njihovih prethodnika, a taj trend također može ići na ruku republikancima."

Ovaj politolog dvoji da će Zastupnički dom Kongresa, u kojem dominiraju republikanci, usvojiti useljeničku reformu predsjednika Obame, dijelom i zbog pritiska konzervativnog i libertarijanskog pokreta Tea Party:

"Vjerujem da je pitanje imigracije nešto što pripadnici pokreta Tea Party vide kao veliki problem, a to pokazuju i ankete. Mislim da će to dovesti do težnje da se sveobuhvatna imigracijska reforma blokira u Zastupničkom domu."

I drugi analitičari daju male izglede za usvajanje te reforme, poglavito u svijetu približavanja predsjedničkih izbora 2012. godine te stranačkih podjela u Kongresu oko državnog duga i proračuna savezne vlade.

XS
SM
MD
LG