Linkovi

Predsjedniku Saveza logoraša BiH određen pritvor zbog malverzacija sa kartama


Zgrada Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevo
Zgrada Općinskog i Kantonalnog suda u Sarajevo

Općinski sud u Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor Jasminu Meškoviću, predsjedniku Udruženja logoraša Bosne i Hercegovine, i Suadi Nožić, direktorici Muzeja zločina protiv čovječnosti i genocida 1992.–1995., koji su uhapšeni u akciji “Memori”, potvrđeno je za Balkansku istraživačku mrežu Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).

Glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo je kazala da je pritvor Meškoviću i Nožić određen zbog opasnosti da bi osumnjičeni boravkom na slobodi mogli uticati na svjedoke, prikriti dokaze i zbog opasnosti od ponavljanja krivičnog djela.

Kako je ranije saopćeno, Mešković se sumnjiči da je od jula 2017. godine organizirao grupu ljudi koja je u Udruženju “Bosanski muzej sjećanja” – čiji je dio Muzej zločina protiv čovječnosti i genocida u Sarajevu i Mostaru – kontinuirano vršila prodaju krivotvorenih karata, pri čemu su novac od prodaje zadržavali za sebe, što je suprotno Zakonu o udruženjima i fondacijama, te na taj način nezakonito stekli protupravnu imovinsku korist.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo tereti Meškovića i Nožić da su bili kontinuirano uključeni u krivotvorenje karata u periodu od 2017. do konca 2019. godine, kada su uhapšeni.

XS
SM
MD
LG