Linkovi

Predsjednik Ukrajine: Postoji prijetnja da će se zaratiti sa Rusijom


Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski kaže da je Ukrajina spremna na bilo kakvu eskalaciju s Rusijom i da Kijev ima informacije o planu državnog udara koji bi se trebao dogoditi u decembru i koji uključuje osobe iz Rusije.

Komentari Zelenskog od 26. novembra s konferenciji za medije u Kijevu dolaze usred gomilanja desetaka hiljada vojnika u zapadnim regijama Rusije i na nezakonito okupiranom Krimu.

Mediji, uključujući The New York Times i Bloomberg, citirali su američke dužnosnike koji upozoravaju da bi Rusija mogla napasti ove zime, a neki kažu da bi potencijalna invazija mogla biti “u daleko većim razmjerima” nego 2014., kada je Rusija zauzela crnomorski poluotok Krim.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u izjavi za novinare odbacio navode Zelenskog.

"Rusija nije planirala da se meša", rekao je Peskov u Moskvi 26.novembra, dodajući da "Rusija nikada ne radi takve stvari".

Nagomilavanje ruskih snaga vidljivo je u zapadnoj Rusiji i na Krimu, sudeći po satelitskim snimcima.

Zelenski je 26. novembra rekao da Ukrajina ima punu kontrolu nad svojim granicama i da je spremna na svaku eskalaciju s Rusijom.

“Danas postoji prijetnja da će se sutra zaratiti. Potpuno smo spremni za eskalaciju”, rekao je Zelenski na konferenciji za novinare.

Zelenski je također govorio o mogućem pokušaju rušenja njegove vlade.

“Imamo izazove ne samo iz Ruske Federacije i moguću eskalaciju. Imamo velike unutarnje izazove. Dobio sam informaciju da će se u našoj zemlji pokušati državni udar od 1. do 2. decembra”, rekao je Zelenski. Zelenski nije iznio detalje pokušaja puča i nije optužio rusku državu za umiješanost.

Američki obavještajni dužnosnici i visoke osobe u ukrajinskoj vojsci sugeriraju da je čak 92.000 ruskih vojnika sakupljeno na sjeveru i istoku Ukrajine, mnogi u području oko Jelnja, blizu granice Rusije sa saveznicom Bjelorusijom, te na Krimu, poluotoku koja se nalazi južno od kopnene Ukrajine.

Usred jačanja ruskog vojnog prisustva, CNN je ove sedmice citirao izvore u administraciji američkog predsjednika Joea Bidena koji su rekli da razmatra slanje vojnih savjetnika i nove opreme, uključujući oružje, u Ukrajinu.

Ranije ovog mjeseca, američki državni sekretar Antony Blinken rekao je da je Washington “stvarno zabrinut” zbog ruskih vojnih poteza i moguće nove ofenzive, za koju je upozorio da bi bila “ozbiljna pogreška”.

Moskva, koja je također prošlog proljeća okupila hiljade vojnika duž svoje granice s Ukrajinom, odbacila je priče o potencijalnoj ruskoj invaziji kao “neutemeljene”.

XS
SM
MD
LG