Linkovi

Predsjednik Suda BiH oslobođen disciplinske odgovornosti


Ranko Debevec (Foto: BIRN BiH)
Ranko Debevec (Foto: BIRN BiH)

Drugostepena disciplinska komisija Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) usvojila je žalbu predsjednika Suda Bosne i Hercegovine Ranka Debevca, te odbila u potpunosti disciplinsku tužbu kojom se teretio za “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, saopćeno je iz VSTV-a.

Debevcu je odlukom Prvostepene disciplinske komisije izrečena mjera javne opomene, na koju su se žalili i tuženi i Ured disciplinskog tužioca (UDT).

Žalba tuženog je usvojena, te je Debevec oslobođen za ranije utvrđenu odgovornost za disciplinske prekršaje “ponašanje u sudu i izvan suda koje šteti ugledu sudijske funkcije i namjerno davanje lažne, obmanjive i nedovoljne informacije u vezi s bilo kojim drugim pitanjima koja su u nadležnosti Vijeća”, saopćeno je, kao i da je žalba UDT-a odbijena.

“Time je predsjednik Suda Bosne i Hercegovine Debevec Ranko oslobođen disciplinske odgovornosti koja mu se stavljala na teret”, navodi se u saopćenju.

Disciplinska tužba je teretila Debevca da se tokom decembra 2020. godine sa direktorom Obavještajno-sigurnosne agencije (OSA) Osmanom Mehmedagićem, protiv kojeg je u tom trenutku vođen krivični postupak, sastao ispred stana treće osobe, kao i da je tužiteljici Vedrani Mijović, koja postupa u predmetu u kojem je tuženi učesnik u postupku, uputio komentar neprimjerenog sadržaja.

Istim tužbenim zahtjevom Debevec se teretio i da je od 2004. godine, sa izuzetkom 2009., namjerno davao nedovoljno informacija o imovini u inostranstvu, odnosno Španiji, kroz lične finansijske izvještaje dostavljene VSTV-u.

Odluka Drugostepene disciplinske komisije je konačna i ne postoji mogućnost žalbe.

XS
SM
MD
LG