Linkovi

Predsjednik Obama u Joplinu izražava sućut i obećava pomoć u obnovi i oporavku


Predsjednik Obama u razgovoru sa stanovnicima Joplina, 29. svibnja 2011. (AP Photo/J. Scott Applewhite)
Predsjednik Obama u razgovoru sa stanovnicima Joplina, 29. svibnja 2011. (AP Photo/J. Scott Applewhite)

Obama je govorio na komemoraciji za poginule u oluji, čiji je broj službeno zasad više od 130, dok se još uvijek ne zna sudbina 44 osobe

Američki predsjednik Barack Obama obilazi gradić Joplin, u saveznoj državi Missouri, područje opustošeno jednim od najsmrtonosnijih tornada u povijesti ove zemlje. Gospodin Obama je govorio na komemoraciji za poginule u oluji, čiji je broj službeno zasad više od 130, dok se još uvijek ne zna sudbina 44 osobe, kako je danas objavio guverner Missourija Jay Nixon. Guverner je današnji dan proglasio 'Državnim danom molitve i sjećanja na žrtve'.

Gospodin Obama se također sastaje s građanima koje je pogodila ova prirodna nesreća, te s lokalnim dužnosnicima raspravlja o mjerama poduzetim u odgovor na nju. Predsjednik je obećao punu pomoć savezne vlade u obnovi i oporavku gradića Joplin.

Neki građani su izrazili frustriranost dugim čekanjem da saznaju što se dogodilo s nestalima, kao i time da im je uskraćen pristup mrtvačnici. Dužnosnici kažu da se vrlo pažljivo provodi identifikacija posmrtnih ostataka žrtava i ističu da se kod nekih žrtava radi o tolikoj iznakaženosti da će ih biti moguće identificirati samo analizom DNK i zubiju.

XS
SM
MD
LG