Linkovi

Predsjednik Obama spreman na rezove u zdravstvu i mirovinskom osiguranju; traži veće poreze za bogate i korporacije


Predsjednik Obama spreman na rezove u zdravstvu i mirovinskom osiguranju; traži veće poreze za bogate i korporacije
Predsjednik Obama spreman na rezove u zdravstvu i mirovinskom osiguranju; traži veće poreze za bogate i korporacije

Mjera koju su predložili republikanci trebala bi srezati državnu potrošnju, ograničiti troškove i dodati amandman na Ustav koji bi jamčio uravnoteženi proračun savezne vlade.

U Sjedinjenim Državama nastavlja se spor oko dodatnog zaduživanja američke vlade, što treba odobriti Kongres.

I predsjednik Barack Obama i oporbeni republikanci pozivaju na usvajanje – kako se kaže - "ozbiljnih planova" za rješenje financijskih problema nacije.

Na tiskovnoj konferenciji koju je prenosila televizija, predsjednik Obama je ponovio da je spreman razmotriti rezove u popularnim socijalnim programima, uključujući zdravstvenu zaštitu i mirovine za starije građane kao i državnu pomoć vojnim veteranima. Zauzvrat predsjednik traži od republikanaca da glasuju za povišenje poreza bogatim Amerikancima i velikim korporacijama.

Dvije strane nisu ni blizu postizanja sporazuma i prijeti im krajnji rok od 2. kolovoza da dopuste dodatno zaduživanje savezne vlade.

Sadašnji američki državni dug iznosi 14 bilijuna i 300 milijardi dolara – što je i granica državnog duga koju dopušta Kongres. Ako se ne postigne sporazum o dodatnom zaduživanju, Washington bi mogao doći u situaciju da više ne može podmirivati svoje financijske obveze. A dođe li do toga, vodeći agencije za kreditni rejting kažu da će smanjiti američki kreditni rejting, što bi značilo da će Sjedinjene Države morati plaćati vežu kamatnu stopu na svoje dugove.

Prije predsjednikove tiskovne konferenciji, novinarima se obratio i predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa John Boehner koji je rekao da će Zastupnički dom sljedeći tjedan glasovati o povećavanju praga zaduživanja za 2 bilijuna i 400 milijardi dolara.

Ova mjera koju su predložili republikanci trebala bi srezati državnu potrošnju, ograničiti troškove i dodati amandman na Ustav koji bi jamčio uravnoteženi proračun savezne vlade.

Predsjednik Obama kaže da bi ovako duboki rezovi - bez novih prihoda od poreza – doveli do velikog smanjivanja sredstava u programima koji su 'od životnog značaja za mnoge Amerikance'.

XS
SM
MD
LG