Linkovi

Predsjednik Obama se nada da će na summitu G20 biti predstavljen 'sveobuhvatni plan' rješavanja krize u euro-zoni


Predsjednici Obama i Sarkozy na summitu skupine G20
Predsjednici Obama i Sarkozy na summitu skupine G20

Čelnici euro-zone, pogotovo francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, upozorili su Grčku da neće dobiti novu tranšu pomoći od nekih 11 milijardi dolara, ako ne usvoji sanacijski program.

Grčki premijer George Papandreou izjavio je da njegova zemlja mora usvojiti europski plan sanacije grčke ekonomije. On je upozorio da bi prijevremeni izbori, koje traži oporba, bili – kako je rekao - 'katastrofalni' za Grčku.

Nešto ranije, grčki je premijer izjavio da je odlučio odustati od referenduma o europskom planu sanacije – koji je najavio prije nekoliko dana.

Plan je u grčkoj javnosti nepopularan jer predviđa oštre mjere štednje. Odustajanje od referenduma premijer Papandreou je objasnio time što je sada europski plan podržala i najveća oporbena stranka Nova demokracija. Da je oporba odmah podržala europski plan sanacije, ne bi najavljivao referendum – izjavio je Papandreou.

Čelnici euro-zone, pogotovo francuski predsjednik Nicolas Sarkozy i njemačka kancelarka Angela Merkel, upozorili su Grčku da neće dobiti novu tranšu pomoći od nekih 11 milijardi dolara, ako ne usvoji sanacijski program.

Premijer Papandreou izjavio je da je sada na kocki budućnost Grčke u euro-zoni.

Grčko napuštanje euro-zone imalo bi – tvrde stručnjaci – vrlo loše posljedice i za tu zemlju a i za cijeli kontinent. Banke u Grčkoj bi, kao prvo, vjerojatno bilo pod opsadom – i građana u Grčkoj a i stranih investitora, vlasnika grčkog duga. Grčka bi vlada prestala vraćati strani dug koji se procjenjuje na nekih 500 milijardi dolara, te bi se morala vratiti nacionalnoj valuti i odbaciti euro. Na svjetskim bi se burzama prestale prodavati grčke državne obveznice a Atena bi zbog toga ostala bez gotovine. Strane banke, vlasnice dobrog dijela grčkog nacionalnog duga, imale bi ogromne gubitke, što bi mogao biti i početak recesije na kontinentu.

******

U Cannesu u Francuskoj u tijeku je summit zemalja Grupe 20 koja okuplja najveće industrijske države Zapada te najveće ekonomske sile svijeta u razvoju. Skupom dominira financijska kriza u euro-zoni. Prije službenog početka summita, predsjednik Baarck Obama sastao se s francuskim predsjednikom Nicolasom Sarkozyjem te njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

Predsjednik Obama je rekao da je Europa poduzela 'neke važne korake' kako bi se uhvatila u koštac s dužničkom krizom u Grčkoj te drugim zemljama euro-zone. Washington se nada da će na ovom summitu biti predstavljena i sveobuhvatna strategija rješavanja ove krize – rekao je predsjednik Obama. Američki predstavnici na ovom skupu također su izjavili da će na dnevnom redu biti i globalni gospodarski razvoj te rješavanja probleme nezaposlenosti.

Također na summitu grupe G20, talijanski premijer Silvio Berlusconi obećao je kolegama iz industrijskih zemalja Zapada da će talijanski parlament uskoro glasati o mjerama štednje koje bi trebale riješiti talijanske gospodarske probleme. To bi se – prema Berlusconiju – trebalo dogoditi u roku od sljedeća dva tjedna.

Među ostalim, u potpunosti bi se privatiziralo talijansko tržište nekretnina, uveo bi se bolji nadzor državnog trošenja na projektima infrastrukture a rok za odlazak u mirovinu bi se pomakao do 67. godine.

XS
SM
MD
LG