Linkovi

Predsjednik Obama pojačava ton svojih poruka četiri mjeseca prije kongresnih izbora u studenom


Američki predsjednik je opisao Republikansku stranku kao stranku "negacije" koja odbija surađivati s njim na glavnim problemima zemlje

Manje od četiri mjeseca prije američkih izbora u studenome predsjednik Obama oštro odvraća na kritike njegove ekonomske politike od strane oporbenih republikanaca. Izgleda da američki predsjednik jasno daje do znanja kako se nadolazećih mjeseci namjerava boriti s republikancima za koje kaže da su zauzeli položaj opstrukcionista.

Predsjednik Obama vratio se u petak u Bijelu kuću nakon završetka posljednjeg u nizu putovanja po saveznim državama gdje kandidatima njegove stranke, uključujući i vođu senatske većine Harryja Reida, prijete oštri izazovi od republikanskih kandidata. U Nevadi, prije toga u Missouriju, predsjednik se koncentrirao na korake koje poduzima njegova administracija da bi se popravila šteta nanesena gospodarstvu i da bi se pozabavilo visokom stopom neuposlenosti, opetovano naglašavajući da je financijska kriza i recesija započela kad je u Bijeloj kući bio republikanski predsjednik.

Predsjednikov ton bio je oštriji, obilježen strašću, retorikom i osobnim stilom koji je tako djelotvorno koristio u kampanji za predsjedničke izbore 2008. godine kad je pobijedio republikanskog senatora Johna McCaina. U Missouriju su njegove opaske u prilog demokratske kandidatkinje za Senat Robin Carnahan istaknule sliku koju pokušava pokazati glasačima prije izbora u studenome.

Predsjednik je opisao Republikansku stranku kao stranku "negacije" koja odbija surađivati s njim na glavnim problemima zemlje.

Barack Obama: Razmišljaju da ako nastave govoriti "ne", uspjet će, dobit će više glasova u studenome jer ako Obama izgubi, oni dobivaju. Kažu, ako zaustavimo njega, mi ćemo bolje izgledati. Ali to nije ono što će našu zemlju izvesti iz ove gužve u kojoj se nalazimo. To će nas samo vratiti natrag. A mi se trebamo kretati naprijed.

I dok nastavljaju s kritikom Obamine ekonomske politike, republikancima ne pomažu izjave nekih od njihovih ključnih članova u Kongresu koje su se čule posljednjih tjedana. U razgovoru s urednicima lista Pittsburg Tribune-Review čelnik republikanaca u Zastupničkom domu John Boehner ovo je izjavio o zakonskom prijedlogu o reformi financijskog sustava za koji se očekuje da će uskoro biti usvojen u Kongresu. "To je kao da ubijate jednog mrava nuklearnim oružjem".

U Missouriju i na prijašnjem putovanju u Wisconsin predsjednik je govorio o ovoj Boehnerovoj izjavi kao o primjeru toga da su republikanci bez dodira s borbom kroz koju prolaze Amerikanci.

Barack Obama:On kaže, dakle, nama ovo ne treba. To je kao da koristimo nuklearno oružje da ubijemo mrava. Najveća kriza od Velike depresije naovamo, a on to naziva mravom. Po tome bi trebalo snimiti film. Mrav koji je pojeo ekonomiju.

Kongresnik Boehner i njegov republikanski kolega Joe Barton, koji je izjavio da je Bijela kuća podvrgnula naftnu kompaniju BP ucjeni tražeći da se uspostavi fond od 20 milijardi dolara za kompenzacije, poslije su objavili pojašnjenje. Štete koju su pričinile ove izjave republikanaca dala je predsjedniku Obami dodatno streljivo dok intenzivira osobnu kampanju po cijeloj zemlji uoči izbora u studenome. Na jednom skupu za vođu senatske većine Harryja Reida, koji u Nevadi vodi žestoku bitku sa svojim republikanskim suparnikom, predsjednik Obama je spomenuo Reidovu boksačkoj karijeri u mladosti rekavši kako "zna kako primiti udarac" i da će uvijek duže ostati na nogama od svojih protivnika.

Zasad je nejasno hoće li predsjednik do vremena održavanja izbora u studenome popraviti svoju popularnost u javnosti koja se kreće negdje oko 45 posto. Prema anketi časopisa Economist, 52 posto Amerikanaca ne odobravaju način na koji predsjednik vodi politiku. Druge ankete pokazuju da su Amerikanci i dalje skeptični glede djelotvornosti njegovog programa gospodarskog oporavka.

XS
SM
MD
LG