Linkovi

Predsjednik Obama predstavio vladin plan o smanjenju proračunskog manjka


Kongresnik John Boehner kritizira vladin plan o proračunskom manjku
Kongresnik John Boehner kritizira vladin plan o proračunskom manjku

Predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa, republikanac John Boehner reagirao je na predsjednikov plan rekavši da se on temelji na ideji 'klasnog sukoba'.

Predsjednik Barack Obama predstavio je plan svoje vlade o smanjenju saveznog državnog manjka – i to putem višeg poreza za super-bogate, štednjom u nekim socijalnim programima te manjim vojnim izdacima.

Cilj je smanjiti državni dug za dodatnih tri bilijuna dolara u sljedećih deset godina.

Obraćajući se naciji iz Bijele kuće, predsjednik je pozvao sve građane – među njima posebno najbogatije i velike korporacije – da 'pridonesu rješavanju problema u skladu s vlastitim mogućnostima'.

Predsjednik je rekao da će uložiti veto na bilo koji prijedlog rezanja dugova koji bi predviđao štednju u zdravstvenom osiguranju za starije građane, a da se uz njega ne predlažu i povećanja poreza za najbogatije slojeve.

Bilijun i pol namaklo bi se iz većeg poreza za najbogatiji sloj kao i ukidanjem nekih njihovih poreznih olakšica. Riječ je o kućanstvima odnosno osobama koje zarađuju više od milijun dolara godišnje, ali i obiteljima čiji je godišnja bruto-zarada 250 tisuća dolara.

Predsjedatelj Zastupničkog doma Kongresa, republikanac John Boehner reagirao je na predsjednikov plan rekavši da se on temelji na ideji 'klasnog sukoba'. Republikanska stranka naime smatra da viši porezi na bogate usporavaju gospodarski rast i smanjuju količinu novca koja se, ukupno gledano, investira u američku ekonomiju. Republikanci smatraju da se proračunski manjak može ukloniti jedino smanjenjem državnog trošenja, među ostalim u državnom mirovinskom osiguranju i zdravstvenom osiguranju za starije osobe odnosno najsiromašnije.

XS
SM
MD
LG