Linkovi

Predsjednik Obama predstavio plan obnove prometne infrastukture


Predsjednikov govor je potvrdio ono što su predvidjeli analitičari – da će ekonomija biti središnja bojišnica nadolazeće izborne sezone koja se polako zahuktava

Kao i brojne druge savezne države američkog Srednjeg zapada koje su činile središte američke proizvodne regije, Wisconsin je pretrpio znatne posljedice ekonomske recesije uključujući dvoznamenkastu stopu nezaposlenosti. Na skupu koji je podsjećao na predizborne govore predsjednik Obama rekao je čelnicima američkih radnika i sindikata da su ekonomske prilike i dalje teške unatoč naporima njegove administracije za otvaranje novih radnih mjesta.

"Osam milijuna Amerikanaca izgubilo je radna mjesta u ovoj recesiji. I premda osam mjeseci zaredom bilježimo povećanje radnih mjesta u privatnom sektoru nove pozicije ne otvaraju se dovoljno brzo. Valja biti iskren i reći da ne postoji brzo rješenje ovog problema."

No, kako kaže predsjednik Obama, postoje razni načini za pomoć. Predsjednik je podsjetio da je njegova administracija dovela do reforme financijskog sektora te zdravstvene reforme. Zatim, da radi na tome da se visoko obrazovanje učini financijski dostupnijim te da se smanje porezi za sve Amerikance izuzev onih najbogatijih. Cilj je, rekao je, ojačati američki srednji sloj koji je dosta pretrpio u recesiji. Američki čelnik istaknuo je da je veliki program ekonomskih poticaja, usvojen na početku njegove administracije, financirao tisuće projekata javnih radova diljem zemlje. Sada, rekao je, vrijeme je za pokretanje novog, još ambicioznijeg plana.

"Tijekom sljedećih šest godina izgradit ćemo 240 tisuća kilometara novih cesta, dovoljno da se Zemlja okruži šest puta. Postavit ćemo 6,400 kilometara tračnica, dovoljno da se prijeđe udaljenost od istočne do zapadne američke obale. Obnovit ćemo 240 kilometara uzletišta u zračnim lukama i uvesti novi sustav zračne kontrole putem globalnog pozicioniranja kako bi se smanjilo vrijeme putovanja i kašnjenja putnika."

Dužnosnici američke administracije kažu da bi za financiranje ovakvog plana trebalo oko 50 milijardi dolara. Predsjednik je obećao da taj trošak ne bi povećao već ogromni proračunski deficit federalne vlade, ali nije konkretno rekao bi li se novac namaknuo gašenjem nekih postojećih programa ili pak povećanjem poreza. Čak i kad bi Kongres brzo poradio na usvajanju ovog plana dužnosnici administracije kažu da nova radna mjesta ne bi bila otvorena do sljedeće godine, dakle dosta poslije kongresnih izbora u studenome.

Analitičari kažu da slab ekonomski rast i visoka stopa nezaposlenosti jačaju prognoze prema kojima bi predsjednikova Demokratska stranka mogla pretrpjeti znatne gubitke na izborima za manje od dva mjeseca. Republikanci su ekonomsku politiku predsjednika Obame već okarakterizirali kao fijasko. Oni su kritizirali novi predsjednikov plan i prije njegovog objavljivanja. Čelnik republikanaca u Zastupničkom domu John Boehner kaže da plan znači dodatnu vladinu poticajnu potrošnju koja se već pokazala neuspješnom. Boehner kaže da je potrebno manje miješanja vlade u ekonomiju, a ne više. No predsjednik Obama je u svom govoru rekao da su republikanci ti koji žele povratak onakvih političkih mjera koje su dovele do financijske krize i najdublje gospodarske recesije od Drugog svjetskog rata.

"Oni vjeruju da ćete vi zaboraviti što su njihovih prioriteti učinili ovoj zemlji. Oni misle da ćete vi povjerovati da su se oni promijenili. Radi se o ljudima čije su odluke poharale naš srednji sloj. Oni su našu ekonomiju odveli u recesiju."

Predsjednikov govor je potvrdio ono što su predvidjeli analitičari – da će ekonomija biti središnja bojišnica nadolazeće izborne sezone koja se polako zahuktava.

XS
SM
MD
LG