Linkovi

Predsjednik Obama predložio zamrzavanje plaća u saveznoj administraciji do 2013.


Predsjednik Obama objavljuje prijedlog o zamrzavanju plaća u saveznoj upravi
Predsjednik Obama objavljuje prijedlog o zamrzavanju plaća u saveznoj upravi

Ako Kongres odobri ovaj prijedlog, zamrzavanje bi spriječilo planirano povećanje plaća za 1.4 posto u 2011. za sve savezne uposlenike, osim pripadnika oružanih snaga.

Predsjednik Barack Obama je Kongresu predložio zamrzavanje plaća uposlenika saveznih institucija na dvije godine, čime bi se pridonijelo smanjenju državnog proračunskog deficita.

Zamrzavanjem plaća od 1. siječnja 2011. godine bilo bi obuhvaćeno dva milijuna 100 tisuća zaposlenika savezne administracije. Tako bi se iduće godine uštedjelo dvije milijarde dolara, a u idućih pet godina 28 milijardi dolara.

"Obuzdavanje ovoga deficita tražit će velike žrtve, a nju moraju ponijeti i uposlenici savezne vlade. Mali poduzetnici i američke obitelji stežu remen, pa treba i njihova vlada" - rekao je predsjednik Obama na konferenciji za tisak.

Ako Kongres odobri ovaj prijedlog, zamrzavanje bi spriječilo planirano povećanje plaća za 1.4 posto u 2011. za sve savezne uposlenike, osim pripadnika oružanih snaga. Podsjećamo da je predsjednik Obama zamrznuo primanja svih zaposlenih u Bijeloj kući, uključujući i svoja, po dolasku na predsjedničku dužnost, prije 22 mjeseca.

Potez predsjednika Obame se ocjenjuje i kao preventivan u odnosu na najave republikanaca da će smanjiti plaće i broj zaposlenih u saveznoj administraciji, nakon što iduće godine preuzmu vvećinu u Zastupničkom domu.

XS
SM
MD
LG