Linkovi

Predsjednik Obama pozvao sirijskog predsjednika da se povuče s dužnosti


Državna tajnica Hillary Clinton i ministar obrane Leon Panetta nedavno su na Sveučilištu za nacionalnu obranu govorili o situaciji u Siriji
Državna tajnica Hillary Clinton i ministar obrane Leon Panetta nedavno su na Sveučilištu za nacionalnu obranu govorili o situaciji u Siriji

Hillary Clinton: "Shvaćamo želju sirijskog naroda da se nitko ne miješa u njegovu borbu, i mi to poštujemo. Ali u isto vrijeme, mi ćemo podržati njihovu želju da Sirija bude demokratska, pravedna i pluralistična zemlja.

Sjedinjene su Države pozvale predsjednika Sirije Bashara al-Assada da odstupi s dužnosti. Washington je to učio u suglasnosti sa svojim glavnim saveznicima, a nakon što se predsjednik al-Assad oglušio na međunarodne pozive da prekine petomjesečnu represiju protiv oporbenog pokreta koji traži političke reforme.

Kako iz američkog Državnog tajništva javlja David Gollust, poziv na promjene u Damasku stiže zajedno s najavom novih oštrih sankcija.

Dugoočekivani američki poziv sirijskom predsjedniku da odstupi s dužnosti došao je u formi pismene izjave američkog predsjednika Baracka Obame. U pismu se također najavljuju nove sankcije protiv Sirije usmjerene na tamošnji energetski sektor. Predsjednik Obama je osudio 'krajnju brutalnost' sirijske vlasti, posebno sramotne napade na sirijske gradove Hamu i Deir al-Zoura.

Američki predsjednik smatra da pozivi na dijalog koje je prošlih mjeseci upućivao Bashar al-Assad 'zvuče šuplje' jer su istovremeno u Siriji građani bili ubijani, mučeni i zatvarani. Dodavši da al-Assad očito ne želi demokratsku tranziciju svoje zemlje, na koju poziva međunarodna zajednica, predsjednik Obama je rekao da bje došao trenutak da se sirijski predsjednik 'povuče s dužnosti', u interesu svog naroda.

Isto je stajalište ponovila i državna tajnica Hillary Clinton, u televizijskoj izjavi. Rekavši da niti jedan strana zemlja ne može, a niti treba, nametati promjene u Siriji, gospođa Clinton je naglasila da sirijski narod treba imati mogućnost da sam izabere svoje političke vođe, u skladu s demokratskim postupkom i zakonom.

Hillary Clinton: "Narod Sirije zaslužuje vlast koja poštuje njegov dignitet, štiti njegova prava i udovoljavanja njegovim težnjama. Assad je prepreka svemu tome. Došao je trenutak da odstupi s dužnosti, što je u interesu naroda Sirije. Tranziciju treba dati u ruke sirijskog naroda, i mi ćemo nastaviti raditi da se to i ostvari."

Američka je vlada planirala ovaj poziv objaviti početkom ovog mjeseca, ali je to bilo odgođeno jer se željelo dati vremena susjedima Sirije – arapskim zemljama i Turskoj – da one apeliraju na predsjednika Assada da počne s reformama i prekine represiju. Međutim, pozivima tih zemalja sirijski režim nije udovoljio.

Čelnica američke diplomacije izjavila je nedavno da su od američkih poziva na prestanak represije u Siriji važniji slični pozivi od strane regionalnih sila, Turske i Saudijske Arabije. Gospođa Clinton je naglasila da ne želi da se njezin poziv protumači kao 'američko diktiranje' Siriji.

Hillary Clinton: "Shvaćamo želju sirijskog naroda da se nitko ne miješa u njegovu borbu, i mi to poštujemo. Ali u isto vrijeme, mi ćemo podržati njihovu želju da Sirija bude demokratska, pravedna i pluralistična zemlja. Amerika će podržati njihova prava koja su univerzalna prava svih ljudi. Mi ćemo vršiti pritisak na režim i na Assada, da odstupi s dužnosti te da počne tranzicija."

Nove američke sankcije proširuju kaznene mjere protiv Sirije tako što cilj više nije samo Assad i krug najviših državnih dužnosnika. Predsjednikova izvršna odredba zamrzava sirijsku imovinu koja je pod američkom jurisdikcijom a američkim je građanima i firmama zabranjeno da posluju sa sirijskom državom. Također, zabranjuje se uvoz proizvoda sirijske naftne industrije.

Očekuje se da će slične mjere uvesti i europski saveznici – što će oštro pogoditi sirijsku ekonomiju. Od ožujka, kada je počela otvorena represija u Siriji, gotovo je prekinut sav turizam te je prestala sva zarada od drugih sirijskih industrija osim naftne.

XS
SM
MD
LG