Linkovi

Predsjednik Obama pozvao na 'hitno' postizanje dogovora o dodatnom državnom zaduživanju


Predsjednik Obama sa suradnicima nakon nedavnog sastanka s kongresnim čelnicima u Bijeloj kući
Predsjednik Obama sa suradnicima nakon nedavnog sastanka s kongresnim čelnicima u Bijeloj kući

Predsjednik Obama odao je priznanje planu koji su predložili demokrati u Senatu, rekavši da su i republikanci u tom domu Kongresa ponudili neke korisne ideje.

Predsjednik Barack Obama izjavio je da bi demokrati i republikanci u Kongresu po hitnom postupku trebali postići dogovor o dodatnom državnom zaduživanju.

Republikanci uvjetuju to kongresno dopuštenje radikalnim rezovima u državnoj potrošnji – oko koji se dvije stranke ne mogu složiti.

Predsjednik je u obraćanju medijima izjavio međutim da postoji 'slaganje u vezi širih okvira za štednju' kao i u vezi s reformom poreznih propisa.

Predsjednik Obama odao je priznanje planu koji su predložili demokrati u Senatu, rekavši da su i republikanci u tom domu Kongresa ponudili neke korisne ideje. On je kritizirao republikansku većinu u Zastupničkom domu – jer se bavi zakonodavnim idejama o državnoj štednji za koje je Bijela kuća već najavila da su joj neprihvatljive te da će biti blokirane vetom, čak ako i prođu u Kongresu.

Kongres i Bijela kuća moraju uskladiti svoje planove do utorka. Ako se do tog dana ne dopusti novo zaduživanje, Sjedinjene Države možda neće biti u prilici da podmire sve svoje financijske obveze.

******

Američki gospodarski rast u prvoj polovici ove godine nije bio onoliko dinamičan kako su stručnjaci početkom godine predviđali. Prema podacima Ministarstva trgovine, američki nacionalni proizvod rastao je po godišnjoj stopi od 1.3 posto.

Potrošnju – koja je glavna poluga američke ekonomije – ograničavao je razmjerno skup benzin i za američke prilike visoka nezaposlenost od oko 9 posto.

Također, lokalne vlasti u 50 saveznih država manje su trošile, prvenstveno zbog toga što su na ime poreza ubrale manje novca.

XS
SM
MD
LG