Linkovi

Republikanac Herman Cain nastoji opovrgnuti navode o spolnom maltretiranju


Predsjednik Barack Obama govori na Sveučilištu Colorado
Predsjednik Barack Obama govori na Sveučilištu Colorado

Hermana Caina podržava oko trećina američkih republikanaca. Iza njega je Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, s oko 23 posto podrške te Newt Gingrich s 10 posto.

Upravo objavljena anketa pokazuje da je popularnost predsjednika Baracka Obame nešto porasla u odnosu na prošli mjesec. U isto vrijeme, najveće šanse da mu bude republikanski suparnik na izborima sljedeće godine ima – barem u ovom trenutku –Herman Cain, koji je, kao i predsjednik Obama, Amerikanac afričkog podrijetla.

O anketi je s njezinim autorom razgovarao Jim Malone.

Prema anketi koju redovito objavljuje sveučilište Quinnipiac iz Connecticuta 47 posto Amerikanaca smatra da predsjednik Obama dobro obavlja svoj posao. 49 posto ispitanika ovog istraživanja smatra da predsjednik ne obavlja dobro svoju dužnost. Razlika 47-49 možda nije znatna, ali predsjednik je još samo prije mjesec dana bio znatno nepopularniji – njegov 'pozitivni rejting' bio je svega 41 posto.

Koji su razlozi veće predsjednikove popularnosti? Peter Brown sa sveučilišta Quinnipiac, koji je autor ove ankete, kaže da je to možda zbog nešto boljih vijesti o ekonomskim trendovima, a možda i zbog uspjeha u Libiji gdje je okončana vladavina Moamera Gadafija. "Listopad je za predsjednika Obamu bio prilično dobar mjesec. Znatno je popularniji. Možda je za to pomalo zaslužna i Libija, ali naročito – ekonomija. Što se tiče vijesti iz gospodarstva, listopad nije bio tako loš mjesec“ - kaže Brown.

Analitičari se slažu se da će na predsjedničkim izborima sljedeće godine glavno pitanje biti ekonomska situacija. O njoj će ovisiti hoće li predsjednik Obama izboriti drugi mandat. Predsjednik posljednjih tjedana dosta govori o svojoj zakonodavnoj inicijativi kojoj je cilj ubrzati zapošljavanje. Blokirali su je u Kongresu republikanci, jer tvrde da je preskupa. "Rekao sam da će učiniti sve što mogu kako bi djelovao u ime naroda, glasača – ili s Kongresom, ili bez njega. Ne može više čekati na Kongres, da se prihvati posla. Ako oni ne budu, ja ću“ - rekao je nedavno predsjednik Obama na jednom javnom skupu.

Anketa sveučilišta Quinnipiac pokazuje da je u ovom trenutku najpopularniji kandidat za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke poslovni čovjek iz Georgije Herman Cain. Njega podržava oko trećina američkih republikanaca. Iza njega je Mitt Romney, bivši guverner Massachusettsa, s oko 23 posto podrške te Newt Gingrich s 10 posto.

Peter Brown kaže da su mnogi republikanski pristaše još uvijek dosta neodlučni jer Herman Cain nema mnogo političkog iskustva. "Njegova je prednost što ga ljudi vole, sviđa im se. Tako misli više od 60 posto američke javnosti. Kad ste predsjednički kandidat to je vrlo važno, da se sviđate ljudima. Ali kada anketirate ljude, veći dio njih kaže da Herman Cain ima značajan problem – a to je činjencia da nikad nije obavljao neku političku odnosno javnu funkciju“ - kaže Peter Brown.

Ova je anketa objavljena prije no što se saznalo da je Herman Cain prije desetak godina bio upleten u seksualni skandal. Dok je bio direktor nacionalne Udruge ugostitelja, dvije uposlenice ove organizacije optužile su ga za spolno maltretiranje. Herman Cain prvo je odbacivao ove navode kao laž, a potom je – pod pritiskom medija – počeo davati detalje o ovom slučaju, često proturječne.

Jučer su ga novinari čekali nakon njegova susreta s liječnicima u jednoj bolnici u Virginiji. Evo kako je Herman Cain reagirao na novinarska pitanja. "Sastao sam se s ovim liječnicima i želim o tome govoriti. Zato, nemojte me uopće pitati o ovim drugim stvarima“ - gotovo je vikao.

Neki prominentni republikanci savjetuju Cainu da se sabere, da prikupi sve potrebne informacije o neugodnom slučaju od prije deset godina te da ih da u javnost – jer će jedino tako možda prebroditi ovu situaciju.

Jer, službena utrka za predsjedničku nominaciju Republikanske stranke počinje uskoro.

Trećeg siječnja održavaju se stranački izbori u Iowi, a odmah nakon toga glasa se i u saveznoj državi New Hampshire.

XS
SM
MD
LG