Linkovi

Predsjednik Obama ponovio poziv Teheranu da dokaže mirnodopsku svrhu svog nuklearnog programa


Predsjednik Obama pozvao je i na produljenje izraelskog moratorija na gradnju postojećih židovskih naselja na većem dijelu Zapadne obale, a pozvao je i arapske vlade da aktivno podrže mirovni proces

Predsjednik Obama pozvao je međunarodnu zajednicu da podrži američke napore u uspostavljanju mira na Srednjem istoku, u roku od godine dana. U govoru na Općoj skupštini Ujedinjenih naroda predsjednik je pozvao Iran da dokaže mirnodopsku svrhu svog nuklearnog programa.

Govor predsjednika Obame u Općoj skupštini Ujedinjenih naroda obično sadržava kompilaciju vanjsko-političkih tema Sjedinjenih Država. No američki čelnik ovaj put je stavio posebni naglasak na izraelsko-palestinske mirovne pregovore koji su počeli ranije ovog mjeseca, a njima se želi postići mirovni sporazum u roku od godine dana. Predsjednik Obama pozvao je na produljenje izraelskog moratorija na gradnju postojećih židovskih naselja na većem dijelu Zapadne obale, a pozvao je i arapske vlade da aktivno podrže mirovni proces.

Po pitanju Irana rekao je da Iran nije odgovorio na ‘ruku koju mu je Amerika ispružila prije godinu dana’, po pitanju nuklearnog programa. Predsjednik Obama rekao je da su vodeće svjetske sile spremne riješiti to pitanje putem dijaloga: "Sjedinjene Države i međunarodna zajednica žele rješenje naših razilaženja s Iranom. Vrata diplomacije ostaju otvorena ukoliko Iran odluči proći kroz njih. No iranska vlada mora pokazati jasnu i vjerodostojnu predanost te potvrditi svijetu mirnodopsku prirodu svog nuklearnog programa."

Jedan viši američki dužnosnik rekao je da postoje naznake da bi Iran mogao biti spreman nastaviti razgovor o svom nuklearnom program u sljedećih nekoliko mjeseci no Teheran nije potvrdio takve nakane Europskoj uniji.

XS
SM
MD
LG