Linkovi

Predsjednik Obama ponovio američku predanost snažnom i stabilnom Afganistanu


Američki predsjednik primijetio da je u Afganistanu postignut napredak, uključujući zaustavljanje talibanskog zamaha, međutim, dodao je da izazovi i dalje ostaju

Predsjednik Obama ponovio je američku predanost snažnom i stabilnom Afganistanu, dodavši kako napetosti između dvije zemlje "prenapuhane". Američki predsjednik susreo se danas u Bijeloj kući s afganistanskim predsjednikom Hamidom Karzaijem u razgovorima koji su bili usredotočeni na američka civilna i vojna nastojanja u Afganistanu. Tijekom tiskovne konferencije predsjednik Obama je primijetio da je u Afganistanu postignut napredak, uključujući zaustavljanje talibanskog zamaha, međutim, dodao je da izazovi i dalje ostaju.

Predsjednik Obama je rekao kako želi ograničiti broj civilnih žrtava od strane koalicijskih snaga, što je glavna zabrinutost afganistanskog čelnika. Predsjednik Karzai je izrazio svoju zahvalnost za američku podršku u Afganistanu i žrtve američkih vojnika koji se bore protiv pobunjenika. Primijetio je da Sjedinjene Države i Afganistan i dalje ostaju snažno povezani te da bilo kakve napetosti između dviju zemalja posljednjih mjeseci odražavaju duboke i snažne odnose.

Dva su čelnika također razgovarala o afganistanskim nastojanjima da se reintegriraju talibani nižeg ranga u sigurnosne snage. Predsjednik Obama je obećao podršku nastojanjima prema pomirenju, ali je dodao da članovi talibana moraju biti spremni na odustajanje od nasilja i prihvaćanje afganistanskog ustava. Američki je predsjednik rekao kako je uvjeren da će Sjedinjene Države biti u stanju ostvariti svoj cilj o početku povlačenja američkih snaga u srpnju sljedeće godine.

XS
SM
MD
LG