Linkovi

Obama ocrtao ciljeve za naciju


Obama ocrtao ciljeve za naciju
Obama ocrtao ciljeve za naciju

Pozvavši na ulaganja u inovacije, istraživanja, razvitak i infrastrukturu, on je rekao da SAD mora učiniti još daleko više da osigura svoj čelni položaj i konkurentnost u budućnosti

Američki predsjednik Barack Obama iskoristio je svoj drugi Govor o stanju nacije da ocrta svoje ciljeve za naciju i pozove na ulaganja u inovacije, istraživanja, razvitak i infrastrukturu. U govoru koji je sinoć održao u dvorani Zastupničkog doma Kongresa, predsjednik Obama se osvrnuo na ekonomsku situaciju i rekao da su Sjedinjene Države usmjerene ka napretku. Ali, zemlja mora učiniti još daleko više, rekao je, da osigura svoj čelni položaj i konkurentnost u budućnosti.

Ulaganja u istraživanja i obrazovanje uveliko mogu koristiti Sjedinjenim Državama, rekao je predsjednik Obama, istaknuvši da je Sovjetski Savez pretekao Ameriku na putu u svemir kad je lansirao 1957. satelit Sputnjik, ali su kasnija američka ulaganja omogućila Sjedinjenim Državama da dobiju utrku do Mjeseca. On je rekao da su ta ulaganja 'potakla val inovacija' koji je stvorio nove industrije i milijune radnih mjesta. Trenutna je generacija, kaže gospodin Obama, u svojem 'Sputnjik' trenutku.

O svojoj reformi sustava zdravstvene skrbi – koju Republikanci žele opozvati i zamijeniti – predsjednik Obama kaže da je otvoren prema idejama za poboljšanje zakona, ali nije voljan odbaciti aspekte za koje kaže da su poboljšali pokrivenost stanovništva osiguranjem.

Govoreći o međunarodnim odnosima, gospodin Obama je rekao da su Sjedinjene Države održale svoju obvezu u Iraku i da tamošnji rat dolazi kraju, sa smanjenjem nasilja i novoformiranom vladom u toj zemlji. Sjedinjene Države nastavljaju svoju borbu protiv al-Qaide, istaknuo je predsjednik, dodavši da je amerika poslala poruku da neće 'popustiti' niti se 'pokolebati', te da će poraziti tu terorističku mrežu.

U odgovoru Republikanaca, kongresnik Paul Ryan je optužio administraciju predsjednika Obame za prekomjernu potrošnju i rekao da zemlja treba 'zacrtati novi kurs' umjesto da ovisi o birokraciji da iznjedri inovacije, konkurentnost i mudre potrošačke odluke.

XS
SM
MD
LG