Linkovi

Predsjednik Obama objavio kraj američke borbene misije u Iraku


Predsjednik Obama objavio kraj američke borbene misije u Iraku
Predsjednik Obama objavio kraj američke borbene misije u Iraku

Oko 50 tisuća američkih vojnika ostat će u Iraku, a posljednji od njih trebali bi napustiti tu zemlju na kraju 2011. godine

Sedam i pol godina nakon što su američke snage krenule u invaziju na Irak predsjednik Obama zahvalio je vojnicima na njihovoj službi te objavio da je njihova borbena misija zaključena.

"Operacija „Iračka sloboda" je okončana i Iračani sada imaju glavnu odgovornost za sigurnost u njihovoj zemlji“.

Ovo je bila tek drugo televizijsko obraćanje naciji predsjednika Obame iz Ovalnog ureda Bijele kuće. Američki čelnik nije proglasio pobjedu, ali je rekao da je u tijeku prijelaz na novu misiju.

"Kroz ovo izvanredno poglavlje u povijesti Sjedinjenih Država i Iraka mi smo ispunili našu odgovornost. Sada je došlo

Oko 50 tisuća američkih vojnika ostat će u Iraku, a posljednji od njih trebali bi napustiti tu zemlju na kraju 2011. godine. Predsjednik Obama je rekao da je nova američka misija davanje savjeta i pomaganje iračkim snagama sigurnosti, suradnja s njima u protuterorističkim misijama te zaštita civila. Predsjednik Obama je dodao da sve više i više američkih civilnih djelatnika podržava iračke napore za izgradnju vlade i oporavak od godina rata.

"Samo Iračani mogu izgraditi demokraciju unutar njihovih granica. Ono što Amerika može i hoće učiniti jest davanje podrške Iračanima kao prijateljima i partnerima."

Gotovo šest mjeseci nakon izbora u Iraku predsjednik Obama pozvao je iračke čelnike da s osjećajem hitnosti porade na formiranju nove vlade. Prije predsjednikovog govora vodeći republikanac u Zastupničkom domu Kongresa John Boehner ponovno je kritizirao predsjednikovu politiku prema Iraku. Boeher je na jednom skupu vojnih veterana rekao da je predsjednik Obama, prije pobjede na izborima, bio među onima koji su se protivili i ratu i upućivanju pojačanja u Irak 2007. godine.

"Neki čelnici koji su se protivili, kritizirali i žestoko se borili za zaustavljanje upućivanja pojačanja sada ponosno sebi pripisuju rezultate toga."

Dok je obećao nastavak podrške Iraku predsjednik Obama je rekao da će neke od snaga povučenih iz Iraka biti upućene u Afganistan, gdje se borba protiv talibana i al-Qaide približava desetoj godini trajanja.

"Onemogućit ćemo, razbiti i poraziti al-Qaidu te spriječiti da Afganistan ponovno postane baza za teroriste. Zbog povlačenja iz Iraka sada smo u prilici uputiti dodatne snage potrebne za ofenzivu."

Predsjednik Obama dotaknuo se i ekonomije rekavši da je najhitniji zadatak sada ponovno otvaranje milijuna radnih mjesta izgubljenih u Sjedinjenih Državama od početka recesije.

XS
SM
MD
LG