Linkovi

Predsjednik Obama na odmoru, dobra ideja ili ne?


Predsjednik Obama na odmoru, dobra ideja ili ne?
Predsjednik Obama na odmoru, dobra ideja ili ne?

Republikanci i neki demokrati kritiziraju predsjednika Obamu što je otišao na desetodnevni godišnji odmor u elitno ljetovalište, otok Martha’s Vineyard u državi Massachusetts

Republikanci i neki demokrati kritiziraju predsjednika Obamu što je otišao na desetodnevni godišnji odmor u elitno ljetovalište, otok Martha’s Vineyard u državi Massachusetts.

Čini se da je glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney očekivao da će biti kritika kad je nedavno najavio da će predsjednik Obama i njegova obitelj na neko vrijeme izbivati iz Washingtona: "Predsjednik planira putovati s obitelji krajem kolovoza u Martha’s Vineyard, kao što je to činio i prije. No, ne mislim da se Amerikanci protive tome da predsjednik provede neko vrijeme sa obitelji".

Međutim, neki ipak misle da je neprilično da predsjednik ode iz Washingtona u vrijeme visoke nezaposlenosti i gubitaka na burzama. Među najistaknutijim kritičarima je bivši guverner Massachusettsa i jedan od vodećih predsjedničkih kandidata Republikanske stranke Mitt Romney. On je nedavno rekao da predsjednik ne bi trebao čekati završetak svog godišnjeg odmora da objavi novi ekonomski plan. I neki demokrati izražavaju zabrinutost o dojmu koji predsjednik ostavlja – odmarajući se u ekskluzivnom ljetovalištu, dok su milijuni građana nezaposleni. Colbert King, kolumnist lista Washington Post, pristaša je predsjednika Obame, ali nedavno je napisao da bi predsjednik trebao više vremena provesti s ljudima koji si ne mogu priuštiti godišnji odmor. Umjesto – kako je rekao – “u raskošnoj samoći među bogatima i slavnima.” Povjesničar Allan Lichtman, profesor na washingtonskom Sveučilištu American, kaže da Barack Obama nije prvi predsjednik koji je izložen nemilosrdnim kritikama zbog odlaska na odmor: "Kritike predsjedničkih godišnjih odmora stare su kao i naša republika. A zamorne su kao jučerašnje novine".

Lichtman kaže da je drugi po redu američki predsjednik John Adams otišao iz Washingtona i sedam mjeseci proveo na svojoj farmi u Massachusettsu, nakon čega nije bio ponovno izabran. Pedesetih godina Dwighta Eisenhowera su ismijavali zbog brojnih odlazaka na golf. Demokrati su napadali predsjednike Ronalda Reagana i Georgea Walkera Busha zbog njihovih dugih odmora. Nakon nekoliko izkritiziranih posjeta ljetovalištu Martha’s Vineyard, demokratski predsjednik Bill Clinton naručio je anketu o tome gdje bi trebao ići na odmor. Nakon rezultata, otputovao je na novo odredište - Jackson Hole u Wyomingu. Allan Lichtman kaže da su kritike godišnjeg odmora bilo kojeg predsjednika jednostavno neizbježne: "Bez obzira kada odluči ići na odmor, predsjednika će kritizirati da nije odabrao pravi trenutak. Mislim da on mora funkcionirati prema vlastitom rasporedu. Predsjednicima je potreban odmor. Oni ipak obavljaju najteži i najzahtjevniji posao na svijetu".

Glasnogovornik Bijele kuće Jay Carney kaže da predsjednikov odmor ne znači i potpuni bijeg od predsjedničke dužnosti: "Klasični godišnji odmor, kada je predsjednik u pitanju, jednostavno ne postoji. Predsjedničke dužnosti i obaveze uvijek putuju s njim. On će biti u neprestanoj komunikaciji i dobivati redovite izvještaje od svog tima za nacionalnu sigurnost, kao i onog za ekonomiju i bit će, naravno, potpuno spreman vratiti se u Washington, ako je to potrebno. Martha’s Vineyard i nije tako daleko".

Barem jedan dio vremena za svog odmora predsjednik će provesti u završavanju plana zapošljavanja i smanjenje proračunskog deficita. Očekuje se da će svoje prijedloge objaviti početkom rujna.

XS
SM
MD
LG