Linkovi

Obama: Bijela kuća nije 'preuveličala' značaj najavljenog paljenja Kurana na Floridi


Predsjednik Obama je rekao da je Bijela kuća smatrala da joj je obveza da objasni pastoru jedne crkve u Gainsvilleu na Floridi da bi njegovo paljenje Kurana moglo ugroziti američke vojne snage širom svijeta.

Na tiskovnoj konferenciji u Bijeloj kući predsjednik Barack Obama govorio je o najavljenom, a sada otkazanom, paljenju Kurana – u jednoj crkvi na Floridi. Ovaj je događaj bio najavljen za sutra, na devetu godišnjicu terorističkih napada na New York i Washington.

Predsjednik Obama je rekao da je Bijela kuća smatrala da joj je obveza da objasni pastoru jedne crkve u Gainsvilleu na Floridi da bi njegovo paljenje Kurana moglo ugroziti američke vojne snage širom svijeta.

Pastor Terry Jones odustao je od paljenja nakon što ga je jučer nazvao ministar obrane Robert Gates.

Predsjednik Obama je rekao da ne misli da je Bijela kuća 'preuveličala' značenje ovog slučaja, time što je izravno kontaktirala svećenika jedne crkve sa samo 50 članova. Pastora Jonesa je kontaktirao i FBI. Gospodin Obama je rekao da bi čin paljenja Kurana – uz veliku medijsku pažnju – pomogao al-Qaidi u privlačenju novih članova.

Pastor Terry Jones je odustao od paljenja Kurana, međutim, želi se prvo sastati s pokretačima gradnje džamije na Nultoj točki u New Yorku – čijem se podizanju on protivi.

Podsjetimo, pastor Jones je izjavio sinoć da je otkazao svoj prosvjed zato što je, kako tvrdi, postigao dogovor s muslimanskim vođama o premještanju lokacije novog islamskog centra u New Yorku dalje od takozvane Nulte točke odnosno mjesta gdje su se nekoć nalazili neboderi blizanci Svjetskog trgovinskog centra. Međutim, imam Feisal Abdul Rauf, koji je nadležan za projekt u New Yorku, izjavio je da nije postignut nikakav sporazum o promjeni lokacije te je izrazio iznenađenje Jonesovom izjavom. Muslimanski klerik koji se pojavio s Jonesom na Floridi, imam Muhamed Musri, rekao je da će u subotu otputovati s pastorom Jonesom u New York te razgovarati s imamom Raufom.

Predsjednik Obama ponovno se osvrnuo i na spor oko planova da se u blizini Nulte točke na Manhattanu izgradi islamski centar s džamijom. Predsjednik je rekao da američki muslimani, baš kao i sve druge vjerske zajednice, imaju pravo graditi svoje objekte gdje god žele, pa tako i na toj lokaciji.

Kritičari ovog projekta smatraju da bi gradnja takvog centra predstavljala uvredu žrtvama terorističkih napada na Svjetski trgovinski centar.

Predsjednik Obama je rekao da razumije da je ovo pitanje vrlo osjetljivo, međutim naglasio je da Amerika nije u ratu s islamom, već ratuje protiv terorista koji 'iskrivljavaju' tu vjeru. On je dodao da Sjedinjene Države moraju 'jasno znati tko su im neprijatelji' te da ljudi svih vjera moraju imati ista prava.

XS
SM
MD
LG