Linkovi

Predsjednik Obama želi da se do 2015. američki izvoz udvostruči


Istraživanje Sveučilišta Michigan i agencije Reuters pokazuje da je povjerenje američkih potrošača u rujnu oslabilo, što uz visoku stopu neuposlenosti može značiti usporavanje potrošnje, na kojoj se u velikoj mjeri temelji nacionalno gospodarstvo

Amerikanci i dalje mnogo kupuju uvezenu robu što je ionako visokom deficitu ovih dana dalo povijesne proporcije - američki vanjskotrgovinski deficit iznosi oko 123 milijarde dolara. Govorimo o podacima za drugi ovogodišnji kvartal, a deficit je skoro 13 posto uvećan u odnosu na prethodna tri mjeseca.

Do trgovačkog deficita dolaza kada postoji nesrazmjer između izvoza i uvoza.

Zbog ovih, po američku vladu alarmantnih podataka, predsjednik Barack Obama planira pomoći američkom izvozu, kako bi se on u roku od pet godina udvostručio. Tako bi se ojačalo i gospodarstvo te otvorila nova radna mjesta.

Iz Bijele kuće je stiglo i upozorenje koje kaže da “…oko 95 posto svjetskih kupaca živi izvan Sjedinjenih Država, a mi ih ignoriramo na vlastitu štetu”.

******

U Americi su u kolovozu cijene robe u maloprodaji nešto malo porasle, dok su potrošači u rujnu pokazali nešto više pesimizma.

Današnje izvješće sveučilišta Michigan i Reutersa pokazuje da je povjerenje potrošača u rujnu oslabilo, što uz visoku stopu neuposlenosti može značiti usporavanje potrošnje, na kojoj se u velikoj mjeri temelji američko gospodarstvo.

Danas je objavljeno i da su se cijene povećale za 0.3 posto u kolovozu, a taj blagi rast znači da će Središnja banka, vjerojatno, vrlo niske kamatne stope držati nepromijenjenima.

XS
SM
MD
LG