Linkovi

Predsjednik Meksika: Oko 10.000 migranata dnevno ide ka granici, krive sankcije SAD


Migranti iz Venecuele probijaju se kroz bodljivkavu žicu nakon što su preko rijeke Rio Grande ušli u Sjedinjene Države, u Igl Pasu, 26. septembra 2023.
Migranti iz Venecuele probijaju se kroz bodljivkavu žicu nakon što su preko rijeke Rio Grande ušli u Sjedinjene Države, u Igl Pasu, 26. septembra 2023.

Meksički predsjednik Andres Manuel Lopez Obrador rekao je u ponedjeljak da oko 10.000 migranata dnevno ide ka američkoj granici, a za taj priliv okrivio je ekonomske sankcije Sjedinjenih Američkih Država zemljama poput Kube i Venecuele.

Posljednjih nedjelja došlo je do rasta broja venecuelanskih migranata koji prolaze kroz Meksiko, u pokušaju da stignu do granice sa SAD.

Mnogi migranti kažu da su ih pogoršani ekonomski i politički uslovi u njihovoj matičnoj zemlji naveli da krenu na putovanje. Veliki dio njih putuje rutom kroz Centralnu Ameriku - uključujući region Darien Gap koji je prekriven džunglom, a nalazi se između Paname i Kolumbije.

Kako navodi agencija AP, čini se da se meksički predsjednik Lopez Obrador pridružio kolumbijskom kolegi Gustavu Petru koji za takvu situaciju krivi američke sankcije zemljama poput Venecuele i Kube.

SAD su sankcionisale obe vlade zbog onoga što one smatraju suzbijanjem demokratije.

Ipak, Lopez Obrador sugeriše da su sankcije zbog ideoloških razlika, a ne zbog poštovanja ljudskih prava. Naveo je da su "sankcije i blokade neodržive".

Meksički predsjednik je u petak pozvao SAD da "uklone blokade i prestanu da uznemiravaju nezavisne i slobodne zemlje". Rekao je da treba da postoji "integrisani plan saradnje kako Venecuelanci, Kubanci, Nikaragvanci i Ekvadorci, Gvatemalci i Hondurašani ne bi bili primorani da emigriraju".

Inače i kolumbijska vlada je kritikovana jer je učinila malo da zaustavi krijumčarenje migranata kroz tu zemlju, a administracija Lopeza Obradora zbog toga što je, kako navodi AP, učinila malo da spriječi migrante da "uskaču u teretne vozove" koji idu ka granici sa SAD, sve dok se najveća meksička željeznička kompanija nije na to požalila prošlog mjeseca i sama suspendovala pojedine polaske vozova, obrazlažući to bezbjednosnim rizicima.

Stručnjaci, pak kažu da su loše ekonomsko upravljanje i politička represija u najvećoj mjeri krivi za talase migranata koji napuštaju te zemlje.

Lopez Obrador je također kritikovao američku pomoć Ukrajini i rekao da bi SAD trebalo da potroše dio novca koji se šalje Ukrajini na ekonomski razvoj u Latinskoj Americi.

"Oni (SAD) ne rade ništa", rekao je on u petak. "Oni mnogo više sredstava odobravaju za rat u Ukrajini od onoga što daju da pomognu u borbi protiv siromaštva u Latinskoj Americi i na Karibima", dodao je.

Meksiko je inače osudio rusku invaziju na Ukrajinu, ali je usvojio politiku neutralnosti i odbio da učestvuje u sankcijama.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG