Linkovi

Predsjednik Južne Koreje Moon pomilovao osramoćenu bivšu predsjednicu Park


FILE - Former South Korean President Park Geun-hye arrives to attend a hearing on the extension of her detention at the Seoul Central District Court in Seoul, South Korea on Oct. 10, 2017.
FILE - Former South Korean President Park Geun-hye arrives to attend a hearing on the extension of her detention at the Seoul Central District Court in Seoul, South Korea on Oct. 10, 2017.

Bivšu predsjednicu Južne Koreje Park Geun-hye, koja je opozvana i zatvorena u dalekosežnom korupcijskom skandalu koji je potresao zemlju 2016. i 2017., pomilovao je njezin nasljednik.

Ministarstvo pravosuđa Južne Koreje u petak je uvrstilo Park na popis onih kojima je odobrena posebna amnestija zbog "nacionalne harmonije".

"Moramo prevladati bol iz prošlosti i krenuti naprijed u novu eru", rekao je predsjednik Moon Jae-in u izjavi. “Sada je vrijeme da hrabro udružimo snage prema budućnosti umjesto da se svađamo jedni s drugima u prošlosti.”

Moon je dodala da se zdravlje Park značajno pogoršalo tijekom pet godina u zatvoru.

69-godišnja Park, koja je služila 22-godišnju zatvorsku kaznu, imala je problema s leđima, ramenima i psihičkim zdravljem. Veći dio zatvorske kazne provela je u bolnici.

Njezino pomilovanje vjerojatno će imati dalekosežne političke posljedice u Južnoj Koreji, koja je žestoko podijeljena oko njene ostavštine. To će pitanje biti istaknuto u predsjedničkoj kampanji u zemlji uoči glasovanja 9. ožujka.

Park je kći dugogodišnjeg vojnog diktatora Južne Koreje, Park Chung-heea, koji je ubijen 1979. Parkove vređaju južnokorejski liberali, pokretačka snaga demokratizacije zemlje 1980-ih. Međutim, mnogi konzervativci još uvijek s ljubavlju gledaju na vojnu diktaturu, govoreći da je pomogla u brzom gospodarskom razvoju Južne Koreje.

Park, prva i jedina predsjednica Južne Koreje, smijenjena je s dužnosti 2016. nakon višemjesečnih prosvjeda diljem zemlje, poznatih kao Pokret svijeća, koji su zahtijevali njezino svrgavanje. Zatvorena je 2017. godine pod optužbom za zlouporabu ovlasti, prisilu i primanje mita.

Njezino potencijalno pomilovanje dugo je bilo predmetom rasprave u Južnoj Koreji, gdje je vrlo uobičajeno da bivši predsjednici budu zatvoreni, često od strane njihovih političkih suparnika. Na kraju, Park, konzervativku, pomilovao je Moon, liberal.

Nije jasno kako će taj potez utjecati na predsjedničku kampanju. Ankete sada pokazuju tijesnu utrku između kandidata vladajuće stranke i bivšeg guvernera provincije Lee Jae-myunga i glavnog konzervativnog kandidata Yoon Seok-youla, bivšeg glavnog tužitelja.

'novo doba'

Oba kandidata suočavaju se s nezgodnom situacijom kada je u pitanju pomilovanje Park.

Yoon, konzervativni kandidat, u petak je pozdravio taj potez, rekavši da je pomilovanje kasno, ali opravdano. Međutim, on je u teškoj poziciji jer je vodio njen kazneni progon 2017. - trenutak koji ga je zapravo učinio zvijezdom u južnokorejskoj politici.

“Yoon je taj koji ju je strpao u zatvor. Dakle, Yoon također nije u dobroj poziciji”, rekao je Lee Sang-sin, istraživač s Korejskog instituta za nacionalno ujedinjenje.

Lee, liberalni kandidat, javno se protivio pomilovanju; sada će možda smatrati potrebnim kritizirati predsjednika Moona, člana njegove vlastite stranke. Oprost bi mogao izazvati reakciju među liberalima, rekao je Lee, istraživač KINU-a.

Prema anketi prošlog mjeseca, 39% južnokorejskih birača podržalo je pomilovanje, dok se 44% protivilo.

Među pristašama južnokorejske vladajuće liberalne Demokratske stranke, 77% glasača protivilo se pomilovanju.

Moon je u svojoj izjavi molio one koji bi se mogli protiviti pomilovanju, rekavši da bi ono trebalo poslužiti kao prilika za jedinstvo, sklad i početak nove ere.”

“S obzirom na mnoge izazove s kojima se suočavamo,” rekao je, “nacionalno jedinstvo i skromna uključenost hitniji su od bilo čega drugog.”

XS
SM
MD
LG