Linkovi

Predsjednik Jermenije podnio ostavku


Armen Sarkisijan 
Armen Sarkisijan 

Jermenski predsjednik Armen Sarkisijan podnio je ostavku, objavljeno je u nedjelju, 23. januara na njegovoj službenoj internet stranici.

Jermenski predsjednik Armen Sarkisijan podnio je ostavku, objavljeno je u nedjelju, 23. januara na njegovoj službenoj internet stranici.

„Predsjednik nema neophodne alate da utiče na fundamentalne procese unutrašnje i spoljne politike u sadašnjem teškom periodu za zemlju i naciju“, rekao je Sarkisjan.

„Ovo apsolutno nije emotivna odluka, već odluka koja dolazi iz određene logike“, navedeno je u izjavi na internet stranici.

Sarkisijan je prošle godine bio u sporu sa premijerom Nikolom Pašinjanom oko niza pitanja, posebno tokom posljedica šestonedjeljnog rata sa Azerbejdžanom oko spornog regiona Nagorno-Karabaha koji je okončan mirovnim sporazumom uz posredovanje Rusije.

Jermenske snage su izgubile kontrolu nad velikim dijelovima regiona i okolnim okruzima, dok je Azerbejdžan uspio da povrati teritoriju izgubljenu u separatističkom sukobu ranih devedesetih.

Sarkisijan je kritikovao premijera što je izostavljen iz pregovora o okončanju rata, a kasnije se usprotivio kada je Pašinijan smijenio vojne vođe Jermenije usred antivladinih protesta.

Sarkisijana, bivšeg premijera i dugogodišnjeg ambasadora u Ujedinjenom Kraljevstvu, parlament je u martu 2018. izabrao za predsjednika na sedmogodišnji mandat.

Za sada nije jasno ko će ga zamijeniti.

Prema ustavu, vanredni izbori za predsjednika moraju da se održe 25 do 35 dana nakon što funkcija ostane upražnjena.

Pašinjan je u novembru razriješio dužnosti ministra odbrane Aršaka Karapetjana i na tu funkciju imenovao Surena Papikjana, potpredsjednika Vlade Jermenije, piše agencija Reuters.

  • 16x9 Image

    RADIO SLOBODNA EVROPA RFE/RL

    Misija Radija Slobodna Evropa/Radio Liberty je da širenjem informacija i ideja promoviše demokratske vrijednosti i institucije: RFE/RL pruža objektivne vijesti i analize o domaćim i regionalnim pitanjima važnim za demokratske i tržišne reforme.

XS
SM
MD
LG