Linkovi

Predsjednik Jemena se odrekao ovlasti 


Arhiv - Predsjednik Jemena Abdrabuh Mansour Hadi
Arhiv - Predsjednik Jemena Abdrabuh Mansour Hadi

Jemenski predsjednik Abdrabuh Mansour Hadi odrekao se svojih ovlasti i zadužio predsjedničko vijeće da vodi zemlju, uključujući vođenje pregovora kako bi se okončao sukob s pobunjenicima Huti.

U saopštenju koje je rano u četvrtak objavila državna novinska agencija SABA navodi se da će Rashad Al-Alimi, Hadijev savjetnik i bivši ministar unutrašnjih poslova, voditi Vijeće, koje uključuje još sedam članova.

Hadi je također prenio ovlasti potpredsjednika na Vijeće i uspostavio tijelo od 50 članova koje će savjetovati Vijeće o mirovnim naporima.

Huti su zauzeli glavni grad Jemena 2014. godine, a Hadija su poslali u egzil u Saudijsku Arabiju. Početkom 2015. Saudijska Arabija je pokrenula vojnu koaliciju koja podržava Hadija.

Izaslanik UN-a za Jemen, Hans Grundberg, rekao je u srijedu da, iako je dvomjesečno primirje između zaraćenih strana najavljeno prošle sedmice dovelo do "značajnog smanjenja nasilja", bilo je izvještaja o "neprijateljskim vojnim aktivnostima" u središnjem Jemenu i on je pozvao strane da održe prekid vatre.

U sukobu je poginulo više od 150.000 ljudi, a Jemen je ostavio u jednoj od najgorih humanitarnih kriza na svijetu.

Neke informacije potiču od AP-a i Reutersa.
  • 16x9 Image

    GLAS AMERIKE

    Glas Amerike pruža vijesti i informacije na više od 40 jezika procijenjenoj sedmičnoj publici od preko 326 miliona ljudi. Priče sa autorskim linijama GLAS AMERIKE djelo su više novinara VOA i mogu sadržati informacije iz izveštaja agencija vijesti.

XS
SM
MD
LG