Linkovi

Predsjednik i prva dama razgovarali sa vojnicima na Božić


Predsjednik Džo Bajden, prva dama Džil i njihov novi kućni ljubimac pas Komandant razgovaraju preko video linka sa vojnicima raspoređenim u nekoliko dijelova svijeta, 25. decembra 2021.
Predsjednik Džo Bajden, prva dama Džil i njihov novi kućni ljubimac pas Komandant razgovaraju preko video linka sa vojnicima raspoređenim u nekoliko dijelova svijeta, 25. decembra 2021.

Predsjednik Džo Bajden proslavio je svoj prvi Božić na tom položaju razgovarajući sa pripadnicima američkih oružanih snaga, raspoređenim širom svijeta, kojima je poželio srećan praznik i izrazio zahvalnost na službi i žrtvovanju za naciju. 

U društvu prve dame Džil i njihovog novog kućnog ljubimca, psa Komandanta, predsjednik je preko video linka razgovarao sa predstavnicima kopnene vojske, marinskog korupsa, mornarice, vojnog vazduhoplovstva, svemirskih snaga i Obalske straže, stacaioniranim u bazama u Kataru, Rumuniji, Bahreinu i u samim Sjedinjenim Državama.

"Kao vaš glavnokomandujući, želim da iskoristim ovu priliku da vam kažem - hvala, hvala vam", rekao je Bajden vojnicima. "Zahvalni smo na vašoj hrabrosti, vašoj službi i ne samo vašem ličnom već i žrtvovanju vaših porodica".

Razgovarajući sa vojnicima iz studija koji je postavljen u Bijeloj kući, Bajden im je rekao da su oni "čelična kičma zemlje" i naglasio "svetu obavezu" koju američka nacija ima da se stara o vojnicima i njihovim porodicama.

Džil Bajden je izrazila saosjećanje sa porodicama koje provode praznike daleko od svojih voljenih, podsjećajući da su i sami to iskusili kada je Bajdenov sin Bo, koji je bio major u Nacionalnoj gardi Delavera, bio raspoređen u Iraku.

Bajdenovi su Božić proveli u Bijeloj kući sa članovima najuže porodice.

Uz novi rast broja zaraženih koronavirusom, kome je doprinijela veoma zarazna varijanta omikron, predsjednik i prva dama su nastojali da, svojim javnim nastupima i izjavama, pruže osjećanje jedinstva i normalnosti u prazničnoj sezoni koja je teška za mnoge Amerikance.

U saopštenju koje su objavili na Božić, Bajdenovi su hvaliili "ogromnu hrabrost, istrajnost, karakter i odlučnost" američkog naroda u suočavanju sa pandemijom i izrazili nadu da će nacija "pronaći svjetlo u tami" za vrijeme ove teške sezone.

Džo i Džil Bajden su u petak posjetili Dečju nacionalnu bolnicu u Vašingtonu da bi razveseli mlade pacijente i njihove roditelje. Kasnijie su se zaustavili kod novogodišnje jelke ukrašene posebno u čast Džil Bajden, na vašingtonskom trgu Dupont.

  • 16x9 Image

    ASSOCIATED PRESS (AP)

    Associated Press (AP) je neprofitna nezavisna globalna novinska organizacija sa uredima u preko 100 zemalja. Osnovana 1846. godine,  licencira svoje činjenično izvještavanje medijima širom svijeta.

XS
SM
MD
LG