Linkovi

Predsjednik Haškog suda kritizirao srbijansku premijerku zbog negiranja genocida u Srebrenici


Theodore Meron na sastanku sa Anom Brnabić, Beograd, 20. novembar 2018.
Theodore Meron na sastanku sa Anom Brnabić, Beograd, 20. novembar 2018.

Predsjednik Mehanizma za međunarodne tribunale Theodor Meron kritizirao je srbijansku premijerku Anu Brnabić zbog negiranja da su zločini počinjeni u Srebrenici bili čin genocida.

Meron je prigovorio srbijanskoj premijerki Ani Brnabić tokom njihovog sastanka u utorak u Beogradu zbog njenog negiranja da su srebrenički masakri predstavljali genocid.

“Vladi Srbije ne pomaže to što dovodi u pitanje presude glavnog međunarodnog krivičnog suda”, Meron je, prema objavi za štampu MMKS-a, kazao Brnabićki.

On je rekao da je iz “brojnih presuda” donesenih pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) “apsolutno jasno da su zločini počinjeni u Srebrenici 1995. predstavljali djelo genocida”.

Brnabić je tokom intervjua s njemačkim međunarodnim javnim emiterom Deutsche Welle od 14. novembra negirala da su masakri Bošnjaka, koje su snage bosanskih Srba počinile u julu 1995. godine, bili čin genocida.

“Ne, ne mislim da je strašni masakr u Srebrenici bio genocid”, kazala je ona u programu Deutsche Wellea.

Vojska Republike Srpske zauzela je Srebrenicu 11. jula 1995., a potom ubila više od 7.000 muškaraca i dječaka iz te enklave. Ovaj su zločin Međunarodni sud pravde, kao i MKSJ, svojim presudama proglasili činom genocida.

MKSJ i domaći sudovi su osudili 45 osoba na ukupno 699 godina zatvora, uz još tri doživotne kazne, za genocid, zločine protiv čovječnosti i druge zločine nad Bošnjacima u Srebrenici u julu 1995.

Meron je izrazio “neslaganje i razočarenje” intervjuom koji je dala Brnabićka, te je ukazao da je “pravna tumačenja međunarodnih zločina bolje prepustiti međunarodnim krivičnim sudovima”.

On je trenutno na posljednjoj turneji kroz zemlje bivše Jugoslavije prije odlaska u penziju 18. januara naredne godine. Njega će na njegovoj funkciji zamijeniti sudija Carmel Agius.

XS
SM
MD
LG