Linkovi

Predsjednik Obama: Gadafijeva vladavina je okončana


Predsjednik Obama: Gadafijeva vladavina je okončana
Predsjednik Obama: Gadafijeva vladavina je okončana

Američki predsjednik Barack Obama je, u posebnom priopćenju, rekao da je pobuna protiv Gadhafijevog režima dostigla prijelomnu točku te da režim pokazuje znakove kolapsa

Američki predsjednik Barack Obama je, u posebnom priopćenju, rekao da je pobuna protiv Gadhafijevog režima dostigla prijelomnu točku te da režim pokazuje znakove kolapsa.

„Moammar Gadhafi i njegov režim trebaju shvatiti da je njihova vladavina okončana te da više ne kontroliraju Libiju. Sjedinjene Države su priznale Prijelazno nacionalno vijeće kao legitimnu vladu u Libiji. U ovom povijesnom trenutku Vijeće treba nastaviti pokazivati čelništvo poštivanjem prava svih Libijaca, trebaju spriječiti civilne žrtve te zaštiti državne institucije. Sudbina Libije sada je u rukama libijskih građana. Sjedinjene Države će i dalje blisko surađivati s Nacionalnim vijećem. Inzistirat ćemo na temeljnim ljudskim pravima za sve libijske građane te ćemo nastaviti raditi s našim međunarodnim saveznicima i partnerima kako bi zaštitili građane Libije i podržali mirni prijenos vlasti ka demokraciji“, kazao je predsjednik Obama u posebnom priopćenju.

Glavni tajnik NATO saveza Anders Fogh Rassmusen je poručio da što Moamer Gadhafi „…prije shvati da ne može pobijediti to bolje“. Gospodin Rasmussen je pozvao na miran i hitan prijenos vlasti u Libiji, rekavši da je Savez spreman surađivati s pobunjenicima koji se bore protiv Moamera Gadafija kako bi se to postiglo.

"Oni moraju osigurati da tranzicija bude glatka i da uključi sve segmente društva, da zemlja ostane ujedinjena, te da se budućnost temelji na pomirbi i poštivanju ljudskih prava", naglasio je glavni tajnik te dodao da će NATO-a nastaviti motriti vojne objekte u Libiji kako bi osiguralo da civili ne budu izloženi prijetnji.

U međuvremenu, Međunarodni kazneni sud potvrdio da pobunjenici drže Gadhafijevog sina Seifa al-Islama. Sud je podsjetio pobunjenike da je njihova obveza predati Seifa Međunarodnom sudu koji je objavio nalog za uhićenje za njega, njegovog oca i šefa obavještajne službe Abdullaha a-Senussija, pod optužbama za zločine protiv čovječnosti.

Venecuelanski predsjednik Hugo Chavez, dugogodišnji saveznik Moammara Gadhafija, jedan je od rijetkih koji kritizira zbivanja u Libiji, a osudio je i NATO-ve zračne napade na Libiju.

XS
SM
MD
LG