Linkovi

Predsjednik Obama ispred Romneyja u Michiganu, Romneyjevoj rodnoj državi


“Michigan je svakim danom sve manje i manje ‘swing’ država.”

Republikanskom predsjedničkom kandidatu Mittu Romneyju predstoji teška bitka u osvajanju njegove vlastite države – Michigana, na općim izborima početkom studenoga. Ankete pokazuju da predsjednik Obama trenutno uživa prednost u Michiganu, zahvaljujući podršci radnika lokalne automobilske industrije i nekim izjavama samoga Romneyja.

Student Zachary Harner, iz Michigana, glasat će ove godine po prvi put na predsjedničkim izborima. Glasat će za kandidata koji je također rođen u Michiganu, Mitta Romneyja. “Rodom je iz Detroita,” kaže on. “Njegov je otac bio guverner Michigana.”

Harner je iz zapadnog dijela države gdje je, odrastajući na farmi, naučio neke vrijednosti teškog rada, nešto što, misli on, Mitt Romney zna cijeniti. “Ustajem u tri ujutro, vraćam se kući u deset navečer. Znam što znači teško raditi i to kod Romneyja ima odjeka.”

Takvu je podršku za Romneyja teže naći među radnicima Detroita, najvećeg grada u Michiganu i sjedišta “Velike trojke” automobilskih proizvođača.

Godine 2008., kad je američka auto industrija tražila pomoć vlade kako bi izbjegla financijskom kolapsu, Mitt Romney je za New York Times napisao uvodnik pod naslovom “Neka Detroit bankrotira.”

To baš nije dobro prošlo kod radnika automobilske industrije Georgea McGregora, iz Detroita, koji vjeruje da su mnoga radna mjesta u Romneyjevom rodnom gradu spašena zahvaljujući financijskoj pomoći vlade. “Ovo je njegova rodna država, ali neće dobiti Michigan, neće ga osvojiti.”

McGregor je predsjednik lokalne sindikalne podružnice automobilskih radnika, koja broji gotovo dvije tisuće radnika i više od pet tisuća umirovljenika. Izjave poput onih koje je Romney dao pred donatorskim skupom, u svibnju, o 47% Amerikanaca koji su “žrtve” ovisne o vladinoj pomoći, dodatno su uzrujale mnoge članove sindikata.

“Oni spadaju u tih 47% i ta ih je izjava povrijedila jer većina njih radi već barem 30 godina, plaća poreze, uplaćuje socijalno osiguranje. Da jedan Amerikanac može tako nešto reći o drugom Amerikancu, to je potpuno nepravedno,” kaže McGregor.

Romneyjeve kritike na račun Obaminog zakona o zdravstvu kao i nedostatak Romneyjeve podrške za vladino spašavanje automobilske industrije osigurali su, po mišljenju McGregora, Obaminu pobjedu u studenom.

“Michigan je svakim danom sve manje i manje ‘swing’ država,” kaže Michael Heany, profesor političkih znanosti na Sveučilištu Michigan. On ističe da je Obamina prednost u nedavnoj anketi mnogo manja od one kojom je pobijedio u toj državi na izborima 2008. godine.

"Recesija je teško pogodila Michigan i makar je počela prije nego što je Obama ušao u Bijelu kuću, on je predsjednik koji snosi odgovornost i glasači njega drže odgovornim. Ekonomski faktori štete Obaminoj prednosti u Michiganu,” kaže Heany.

Zachary Harner izražava nadu da će, nakon televizijskih debata u listopadu, ti ekonomski faktori pomoći Mittu Romneyju da povede u Michiganu.
XS
SM
MD
LG