Linkovi

Počinju predsjedničke debate 2012.


Glavni predsjednički kandidati – demokrat Barack Obama i republikanac Mitt Romney – održat će svoju prvu debatu u srijedu navečer, u Denveru, savezna država Colorado. O povijesti američkih predsjedničkih debata i o tome kako su neke vjerojatno utjecale na ishod izbora, u prilogu Carolyn Presutti...

Jedna od prvih političkih debata u Sjedinjenim Državama održana je u saveznoj državi Illinois, 1858. godine. Tadašnji senatorski kandidati Abraham Lincoln i Stephen Douglas na ovom su mjestu raspravljali o ropstvu. Lincoln je tom prilikom izgubio, ali dvije godine kasnije, pobijedit će u predsjedničkoj utrci. Deset hiljada ljudi pratilo je debatu u ovom parku.

Sto godina kasnije, predsjedničku će debatu pratiti daleko veći broj ljudi, zahvaljujući prilično novom i mladom izumu – televiziji.

Preplanuli senator John F. Kennedy vizualno je dominirao u debati s vidno nervoznim, oznojenim potpredsjednikom Richardom Nixonom. Novinar Howard K. Smith bio je moderator te debate.

“Ponudili smo Nixonu šminku, ali televizija je tada bila još jako nova političarima i šminka se smatrala nečim ženskastim pa je odbio.”

Kennedy je dobio na izborima, po mišljenju nekih – djelomično zahvaljujući upravo toj debati.

Šesnaest godina će proći do iduće predsjedničke debate, a ta je koštala kandidata koji je već bio u Bijeloj kući. U debati s protivnikom Jimmyjem Carterom, predsjednik Gerald Ford je podcijenio Rusiju, rekavši:

“Nema sovjetske dominacije u istočnoj Evropi i neće je nikad biti pod Fordovom adsministracijom.”

Godine 1988., potpredsjednički kandidat, demokrat Lloyd Bentsen, dobio je visoke ocjene za svoj odgovor republikanskom rivalu Danu Quayleu i njegovoj izjavi:

“Imam isto toliko iskustva u Kongresu koliko ga je imao i Jack Kennedy kad se kandidirao za predsjednika.”

“Senatore,” odgovorio je Bentsen, “poznavao sam Jacka Kennedyja. Bio je moj prijatelj. Senatore, vi niste nikakav Jack Kennedy.”

Republikanci su svejedno dobili na izborima. Predsjednikom je postao George H. W. Bush.

Godine 1992., on se ponovno kandidirao.

U jednoj od debata, televizijska ga je kamera uhvatila kako gleda na svoj sat – kao da je bio potpuno nezainteresiran. Izgubio je.

U tijesnim izborima, debate mogu biti odlučujuće. Jer, za Amerikance je to prva prilika da vide kandidate zajedno, na istoj pozornici, u diskusiji o istim pitanjima, dok iznose svoje ideje i stajališta i objašnjavaju zašto su njihovi bolji od onih njihova protivnika.

Svake četiri godine, predsjednički se kandidati ogledaju u tri debate – prva privlači najveću publiku. U onoj u “town-hall” formatu pitanja i dolaze iz publike. Predsjednik Obama se u takvoj, prije četiri godine, osjećao vrlo udobno.

Mnogi se, međutim, slažu u tome da je i Mitt Romney vješt govornik, posebno kad se dobro pripremi.
XS
SM
MD
LG