Linkovi

Predsjednik Turske Erdogan zaprijetio SAD


Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Ankari, Turska 11. januar 2018.
Predsjednik Turske Redžep Tajip Erdogan u Ankari, Turska 11. januar 2018.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdoan kaže da bi Turska "potopila" 300.000 pripadnika novih bezbjednosnih snaga koje podržavaju Amerikanci, a koji su postavljeni duž sirijsko-kurdske granice.

"Sjedinjene Države su priznale da su rasporedile terorističke snage duž granice naže zemlje. Naša dužnost je da ugušimo te terorističke snage prije nego što se rode", zaprijetio je Erdogan u govoru nadomak Ankare koji su prenosile TV stanice.

Erdoan je u ponedeljak takodje rekao da je Turska završila pripreme za operaciju u oblasti Afrin i grada Manbidža, koje kontrolišu Kurdi.

Planovi za novu vojnu akciju predvođenu Amerikancima objavljeni su u nedelju i planirano je da učestvuju borci Sirijskih demokratskih snaga čiji su pripadnici pretežno Kurdi. Turska te snage smatra produženom rukom Kurdistanske radničke partije, koju je Ankara proglasila za terorističku grupu.

Tenzije izmedju Vašingtona i Ankare su porasle jer Erdoan ponavlja da je turska armija spremna "da se u svakom momentu" bori protiv sirijskih Kurda.

Američki zvaničnici kažu da je nova operacija dio šireg plana da se fokus prebaci sa borbe sa ekstremistima Islamske države na obezbeđenje granice u severnoj Siriji.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG